Hoe kan ik het beste wietzaden bewaren?

Hoe kan ik het beste wietzaden bewaren?

Je hebt de eerste stap naar het kweken gezet door zaden te kopen. Na wat wikken en wegen besluit je toch dat je niet in een keer al je zaden wil planten. Dit is misschien toch wat teveel van het goede. Maar wat doe je dan met de overige zaden? Weggooien is natuurlijk zonde! Geen zorgen, je kan je wietzaden bewaren. In dit artikel zetten we alle opties op een rijtje zodat jij ook volgende oogst je zaden nog kan gebruiken.

Vriezer

Schiet je al iets te binnen? Ons wel namelijk. De grootste zaadbank ter wereld bevindt zich namelijk in Spitsbergen. En inderdaad, het is daar ontzettend koud! De temperatuur in de zaadbank is gemiddeld rond de -18. Je voelt waarschijnlijk al aan waar we naartoe willen. Als ze daar de zaden zo koud kunnen bewaren kan jij dat thuis natuurlijk ook! Of het nodig is, dat is een tweede. Deze temperaturen zijn er op gericht om de zaden misschien wel eeuwen te bewaren. Dat zal bij jou niet het geval zijn, waarschijnlijk zul je je zaden komend jaar weer gebruiken om een nieuwe kweek te starten.

IJskast

Ook de ijskast is een uitstekende manier om je zaden te bewaren. De temperatuur is weliswaar hoger dan in de vriezer maar ook deze lage temperatuur zal je wietzaden lang goedhouden zonder dat deze hun kiemkracht verliezen. Het is van belang dat er niet teveel vocht bij je zaden komt. Stop ze waar mogelijk in een luchtdicht verpakking. Heb je die niet bij de hand? Wat ongekookte rijstkorrels zijn ideaal, deze nemen namelijk het vocht op. Hedendaagse ijskasten zijn echter kurkdroog. Kleine kans dat je zaden beginnen te schimmelen.

Kamertemperatuur

Dit is een mogelijkheid als je je wietzaden niet te lang wil bewaren. Houd er echter rekening mee dat er in je woning wel grotere temperatuurschommelingen zullen zijn. Ook zal het een stuk vochtiger zijn dan in je ijskast of vriezer, vergeet ook hier geen rijstkorrels aan je verpakking toe te voegen om vocht, en uiteindelijk schimmel, bij je zaden te voorkomen.