Meest gemaakte fouten bij het kweken

Meest gemaakte fouten bij het kweken

Het is zo ver. Je hebt goed onderzoek gedaan en je zaadjes bij een gerenommeerde zaadbank gekocht. Heel goed, je hebt al een veel gemaakte fout vermeden maar daarover straks meer. Je staat op het punt om te beginnen met het kweken van wiet, een enigszins ingewikkeld maar vooral leuk proces! In dit artikel hebben we de meest gemaakte fouten bij het kweken op een rij gezet, en natuurlijk hoe jij ze kan voorkomen! Lees deze lijst goed door zodat je deze fouten niet zelf maakt!

Vaag zaad

In onze inleiding spraken we natuurlijk met de verwachting dat je je zaad bij een genormeerde zaadbank hebt gekocht. Helaas geldt dat niet voor iedereen. Veel mensen spreken eens de wens uit om cannabis te kweken, om vervolgens aan de slag te gaan met zaad dat een vriend via via een vage kennis voor hen heeft geregeld. Zonde! Je weet niet wat je in handen hebt en de kans bestaat dat je vervolgens 10 weken kwijt bent aan het kweken van een mannelijke plant.

Ontkiemen

Voordat je begint met kweken zul je toch je zaadje eerst moeten ontkiemen. Daar zijn verschillende manieren voor en deze zijn echt niet moeilijk. Toch gaat het soms nog mis. Lees daarom onze ontkiemingsgids.

Verwaarlozing

Gedurende de periode dat je je planten kweekt zou je je planten eigenlijk moeten zien als je eigen kinderen. Ook die hebben namelijk elke dag aandacht en verzorging nodig. Helaas is het niet zo dat je je zaadje in de grond stopt en dat er over 10 weken op magische wijze gigantische toppen aan je plant zitten. Om een kweek tot succes te brengen zul je elke dag aandacht aan je plant moeten besteden.

Overbewateren

Dit blijft een van de meest gemaakte fouten bij het kweken van wiet. Het overbewateren van je planten kan ontzettend veel problemen veroorzaken. Wil je alles weten over hoe je je planten het beste water kan geven? Lees dan ons artikel hier.

Stress

Stress kan bij een plant door allerlei dingen optreden. Gelukkig heb je bij autoflowers geen last van lichtstress. Wel kan dat door andere oorzaken alsnog optreden. Denk aan het constant verplaatsen van potten. Elke keer aan de plant en haar toppen zitten. Teveel water. Je plant heeft ook rust nodig! Probeer daarom het aantal factoren waardoor een plant stress kan krijgen te minimaliseren.

Slechte voorbereiding

We kennen allemaal het gezegde: een goed begin is het halve werk. Dit is uiteraard ook bij het kweken van toepassing! Veel mensen stoppen een zaadje in de grond en zien dan wel. Dan moet je natuurlijk niet vreemd opkijken als er niet veel van je plantje terecht komt. Daarom onze tip; lezen, lezen en nog eens lezen. Probeer elk plukje informatie dat je kunt vinden over het kweken van cannabis in je op te nemen. En kan je het niet vinden? Dan heb je niet goed genoeg gezocht. Mensen kweken al duizenden jaren, dus overal is informatie over te vinden.

Verkeerde pot

Een te grote of te kleine pot? Niet goed! Zorg dat je de juiste maat pot hebt voordat je begint. Verpotten is niet handig bij autoflowers omdat dat te veel stress veroorzaakt. Alles weten over wat wel de juiste pot is? Lees daar dan meer over in dit artikel.

Ongeduldig

Te snel en te veel willen. Te snel met een gieter water willen geven. Hierdoor verzuipt je zaailing natuurlijk. Te snel willen oogsten, je oogst wanneer de trichomen nog helemaal doorzichtig zijn. Zonde, want de THC ontwikkeling is nog in volle gang en je zult dus minder potente wiet hebben. Te warme kamer tijdens het drogen. Ook zonde omdat je wiet nu niet goed zal drogen. Allemaal voorbeelden van niet genoeg geduld hebben. Kweken is (helaas) een oefening in geduld!

We hopen dat je na het lezen van dit artikel een beter idee hebt wat de meest gemaakte fouten zijn. Ondanks dat je je voorbereiding goed hebt gedaan kan het zeker in je eerste kweken nog wel eens mis gaan. Geef niet op en onthoud: ervaring komt met de jaren!