Wortelrot, voorkomen en bestrijden

Wortelrot, voorkomen en bestrijden

Ondanks dat autoflowers dankzij haar ruderalis genen beter resistent zijn tegen ziektes dan fotoperiode wietplanten kunnen helaas ook zij te maken krijgen met ziektes. Sommige ziektes zullen helaas einde verhaal van je planten betekenen. Andere ziektes zijn gelukkig te genezen! In dit artikel maken we je wegwijs over wortelrot! Hoe kan je wortelrot het beste voorkomen en bestrijden?

Wat is wortelrot?

Heb je het over wortelrot, dan heb je het over Phytium. Phytium is een schimmel die in de bodem gaat zitten en daar je wortelnetwerk aantast. Phytium heeft een voorkeur voor een natte bodem. Het zal je dus niet verbazen dat overbewatering een veelvoorkomende oorzaak is als het over wortelrot gaat.

Doordat de bodem te nat wordt door overmatig water geven kunnen de wortels geen zuurstof meer opnemen. De wortels worden hierdoor slap, bruin/groen van kleur en snotterig. Dit is natuurlijk moeilijk te zien aangezien je wortels onder de grond zitten en je daar moeilijk kan kijken.

Hoe ontstaat wortelrot?

Wortelrot kan op verschillende manier ontstaan. Zoals je weet gedijen schimmels goed in een (te) natte omgeving. Daarom is overbewatering een groot gevaar. Als je planten dagen achter elkaar in te natte grond staan is het helaas bijna onvermijdelijk dat je wortels gaan rotten.

Een andere veel voorkomende reden is dat je planten in een te kleine pot staan. Hierdoor heeft het constant uitbreidende wortelnetwerk niet genoeg ruimte om haar gang te gaan en raken de wortels verstikt in elkaar.

Ook temperatuur is een belangrijke factor. Dit gaat vaak hand in hand met en te natte omgeving. Deze combinatie zorgt ervoor dat er een bodemomgeving ontstaat waar schimmels hun gang kunnen gaan.

Al deze verschillende factoren en omstandigheden kunnen samen en individueel voor een bodemomgeving zorgen waar wortelcellen afsterven en schimmels zoals Phytium om zich heen kunnen slaan.

Hoe te voorkomen?

Goed nieuw, wortelrot is compleet te voorkomen. Het is niet puur toeval of je last krijgt van wortelrot of niet. Gelukkig maar! Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, daarom hieronder een aantal tips om wortelrot te voorkomen.

  • Goede aarde

Je plaatst je planten natuurlijk in een medium. We gaan er voor het gemak even van uit dat dit aarde is, wel zo handig bij autoflowers. Zorg er dan voor dat dit goede aarde is in de juiste verhouding en bijvoorbeeld geen hergebruikte aarde. Zorg ook dat de aarde lekker luchtig is zodat de wortels er goed doorheen komen.

  • Luchtpotten

Deze potten snoeien de wortels eigenlijk automatisch. Wortels kunnen namelijk niet tegen blootstelling aan licht, dan sterven ze af. Hierdoor is er minder kans dat wortels in elkaar verstrengeld raken. Kosten iets eer, maar zeker de moeite waard.

Hoe te genezen?

Heb je ondanks alles toch last gekregen van wortelrot? Enorm balen natuurlijk, maar er is wel degelijk wat aan te doen. Al is er natuurlijk nooit en garantie dat je planten weer helemaal herstellen of het überhaupt overleven. Begin met het uit de aarde halen van de plant, dit doe je door de plant er voorzichtig uit te halen. Borstel vervolgens alle aarde er af en kijk welke wortels besmet zijn.

De wortels die besmet zijn herken je snel genoeg. Dit zijn namelijk bruine, slijmerige en stinkede wortels. Deze moet je er direct afknippen! Deze zijn namelijk door en door rot en hebben geen enkele functie meer behalve een broeinest voor schimmels zijn. De overgebleven wortels kan je makkelijk desinfecteren met een huis tuin en keukenmengsel. Meng 1 liter water met 100 ml bleekwater en spoel je wortels daar mee af. Niet ideaal, maar een hele eenvoudige oplossing!

Natuurlijk begint een succesvolle kweek allemaal met goede zaden en genetica! Neem daarom een kijkje in onze webshop!