Witte vlieg voorkomen en bestrijden

Witte vlieg voorkomen en bestrijden

Ondanks dat autoflowers dankzij haar ruderalis genen beter resistent zijn tegen ziektes dan fotoperiode wietplanten kunnen helaas ook zij te maken krijgen met ziektes. Sommige ziektes zullen helaas einde verhaal van je planten betekenen. Andere ziektes zijn gelukkig te genezen! In dit artikel maken we je wegwijs over de witte vlieg! Hoe kan je de witte vlieg het beste voorkomen en bestrijden?

Hoe herken je de witte vlieg?

In tegenstelling tot spint, wat dus geen spinnen zijn, klopt de naam bij het beestje wel. De witte vlieg (Aleyrodidae) is inderdaad een kleine vlieg die wit van kleur is. Ze zijn het best te vergelijken met kleine motten en zijn tussen de 2-3 millimeter lang

De eitjes worden gelegd aan de onderkant van de bladeren, de kruipers die daar uit komen worden binnen 4 weken volwassen witte vliegen en zijn dan vooral op de bovenkant van de bladeren te vinden. Een witte vlieg kan tot wel 400 eitjes per keer leggen. Het kan dus snel gaan!

Symptomen van de witte vlieg

De grootste schade wordt aangericht door de kruipers aan de onderkant van het blad. Wanneer hier de eitjes worden gelegd of als de kruipers daar net uitkomen tasten ze het blad aan om zich te kunnen voeden. Dit laat kleine witte puntjes achter op het blad.

En dat is helaas nog niet alles. Wat naar binnen gaat moet er natuurlijk ook weer een keer uit komen. De afscheiding van de witte vlieg noemen we honingdauw. Deze honingdauw is heel aantrekkelijk voor mieren. Dus naast dat je dan een plaag van witte vlieg hebt, helpen die eigenhandig met een tweede plaag.

Voorkomen

Nu je al deze nare verhalen hierboven hebt gehoord wil je natuurlijk weten hoe je deze moet bestrijden.

  • Temperatuur

Witte vliegen gedijen ontzettend in warm weer. Een niet te hoge temperatuur in je kweekruimte is daarom van belang om te voorkomen dat dit insect zich gaat huisvesten in jou kweekruimte. Een temperatuur tussen de 20 en 25 graden is prefect.

  • Ventilatie

Dit is niet alleen goed zodat je plant sterker kan worden, maar helpt ook bij het weren van de meeste tuinplagen. Zorg dus voor ventilatie door middel van een ventilator of, als je echt makkelijk kweekt door middel van een open raam

Bestrijden

Is het voorkomen niet gelukt en hebben je planten helaas toch last van de witte vlieg? Dan hebben we hieronder een aantal tips om de witte vlieg te bestrijden. Zoals je weet zijn wij geen fan van het gebruik van gif en gaat het hier puur om natuurlijke oplossingen.

  • Snoeien

Zie je bladeren die hevig zijn geïnfecteerd? Schroom niet en knip ze af. De kans dat die bladeren nog gaan herstellen is nagenoeg 0 en ze dienen nu vooral als nest dat alleen maar voor meer witte vliegen zorgt.

  • Bespuiten

Zie je een hoop eitjes op de onderkant van het blad? Dan zou je deze er af kunnen spuiten met water. Dit kan best een hoge waterdruk vereisen, pas dus op dat je het blad niet beschadigt.

  • Insecten

Ook de witte vlieg heeft gelukkig natuurlijke vijanden! Een paar van deze zijn de sluipwesp, lieve heersbeestjes en gaasvliegen. Een deel van deze natuurlijke vijanden kan je gemakkelijk online bestellen. Laat ze los in je kweekruimte en je zult zien dat de witte vlieg hier absoluut niet tegen is opgewassen.

Alles valt of staat uiteindelijk met goede zaden. Goede en betrouwbare zaden koop je hier!