Hoe kan je het beste wiet bewaren?

Hoe kan je het beste wiet bewaren?

Eerder las je misschien al ons artikel over hoe je het beste je wietzaden kunt bewaren. Nu ben je een paar maanden en een geslaagde kweek verder en vraag je je af hoe je het beste je wiet kunt bewaren. In dit artikel geven we antwoord op de vraag hoe je je wiet het beste kunt bewaren en hoe lang je je wiet kunt bewaren.

Externe factoren

Om te kijken wat de beste plek is om wiet te bewaren zetten we eerst de factoren die de meeste invloed hebben op een rij.

  • Licht

Tijdens de kweek hebben je planten natuurlijk licht nodig. Maar na de kweek is dat heel anders! Eigenlijk is elke vorm van licht na de oogst schadelijk voor je wiet. Dit is omdat UV, wat in elk soort licht wel zit, schadelijk is voor je cannabinoïden. Je cannabinoïden, stoffen zoals THC, zullen hierdoor afbreken en je wiet zal minder potent worden

  • Temperatuur

Ook temperatuur en temperatuurschommelingen hebben veel invloed om hoe lang jij je wiet kan bewaren. Schimmels en andere infecties gedijen erg goed bij temperaturen tussen de 25 en 30 graden Celsius. Als je je wiet rond deze temperaturen bewaart kan je er zeker van zijn dat je toppen geen lang leven beschoren zijn, daarom is een koele kelder ideaal. Temperatuurschommelingen hebben ook een nadelig effect, je geeft bacteriën hiermee telkens weer een kleine kans om zich in je toppen te nestelen. Probeer dit dus ook te voorkomen.

  • Vocht

Dit spreekt natuurlijk voor zich, door je wiet bloot te stellen aan vocht loop je een enorm risico op schimmels. Hierdoor is de ijskast ook geen goede plek om je wiet in te bewaren. Je wil ook niet dat je wiet uitdroogt dus een te droge locatie is ook weer niet goed. Een ideaal luchtvochtigheidspercentage ligt tussen de 55 en 65 procent.

Hoe kun je het beste wiet bewaren?

Eigenlijk is er maar een manier het beste. Dat is namelijk om je wiet te bewaren in glazen weckpotten. Dit zijn potten waar mensen vroeger hun zelfgemaakte jam en appelmoes in bewaarden. Deze potten kosten helemaal niks en gaan werkelijk eeuwig mee. Een goede investering dus!

Waar bewaar je deze dan? Dit kan op meerdere plekken. Het beste is eigenlijk, net als bij zaadjes, de vriezer! Het is hier koud, donker en droog. Dit zijn optimale omstandigheden als je iets lang wil bewaren. Een andere optie is bijvoorbeeld in de kelder. Al zal je er dan wel op moeten letten dat deze niet te vochtig is.

En de ijskast dan? Het lijk een goed idee omdat je hier ook je eten in kan bewaren maar wiet is toch net even een ander verhaal. Een ijskast is namelijk veel te vochtig. En we hoeven jou niet uit te leggen dat je wiet hier ontzettend snel door kan gaan schimmelen. Iets wat je natuurlijk absoluut niet wil voorkomen!

Hoe lang kan je wiet bewaren?

Nu je het juiste materiaal in huis hebt en de juiste plek hebt uitgekozen rest natuurlijk nog maar een vraag; hoe lang kan je je wiet bewaren? Uiteraard afhankelijk van externe factoren zou je wiet, in de vriezer, zo’n twee jaar moeten kunnen bewaren. Uiteraard zou je het er natuurlijk 10 jaar in de vriezer kunnen laten zitten, maar of het dan nog rookbaar is? Nee, waarschijnlijk niet. Na twee jaar zou je je wiet nog zonder al te veel problemen kunnen roken.

Uiteraard heeft het invriezen van je wiet of bewaren wel effecten. Je zult wel degelijk merken dat dit geen vers geoogste wiet is die net uitgehard is. Zo zullen de smaken iets minder intens zijn, het THC gehalte afgenomen en waarschijnlijke een iets scherpere rookervaring.