Welke soort pot kies je voor je planten?

Welke soort pot kies je voor je planten?

Planten stop je in een pot, dat geldt dus ook voor je wietplanten! In dit artikel leggen we je haarfijn uit hoe je de juiste pot kiest voor jouw wietplanten. Welke soort pot. Welke maat. Rond of vierkant. In dit artikel krijg je er allemaal antwoord op. Lees dus snel verder!

Maat

De maat, misschien wel het belangrijkste. En met maat hebben we het niet over hoe lang of breed je pot is, maar hoeveel liter er in je pot gaat. Omdat Autoflowers gemiddeld na 10 weken al klaar zijn voor de oogst is het zonde om een grote pot, zeg 30 liter, te gebruiken. Aan de andere kant wil je wel dat de wortels van je plant voldoende ruimte krijgen. Dit helpt natuurlijk ook om je plant sterker en groter te maken in de korte tijd die ze hebben. Een pot van 5 liter is daarom te klein. Wij raden een pot aan van tussen de 12 en 20 liter. Hierdoor hebben de wortels genoeg ruimte om een stevig netwerk te vormen en kunnen je planten groot hun maximale lengte bereiken!

Vorm

We horen je deze vraag stellen in je hoofd. En ergens heb je gelijk, want sinds mensen thuis planten kweken is er al een discussie in de kweekwereld. Is een ronde of vierkante pot beter? Laten we eerlijk zijn, dat weet de plant echt niet. Echter heb je bij een vierkante pot toch vier keer een hoekje extra ruimte. Dat zou een beetje verschil kunnen maken maar veel invloed zal het niet hebben.

Soort pot

En met soort bedoelen we iets anders dan rond of vierkant. Door de jaren heen zijn er ontzettend veel soorten potten op de markt gekomen. Denk hierbij aan de standaard plastic en aarde potten. Die zijn natuurlijk niet nieuw en bij de meeste van jullie bekend. Dan hebben we nog de zogenaamde airpots en smartpots.

De normale plastic pot

Dit is een prima keuze. Lekker goedkoop en weinig nadelen. Het kan echter zijn dat als deze te zwaar wordt, dat de pot dan scheurt. Kies daarom niet voor de allergoedkoopste pot. Mocht je buiten kweken en kans hebben op extreme hitte? Ga dan voor een witte pot. Deze stoot iets meer warmte af waardoor je wortels en medium dus koeler blijven.

Een keramieken pot

Ook dit is een solide keuze. In tegenstelling tot een goedkope plastic pot zal deze bijna onmogelijk zijn om te breken. Ook heeft deze soort een verkoelend effect. Goed voor je wortels dus! Doordat deze potten zo stevig zijn, zijn ze natuurlijk ook een stuk zwaarder. Hierdoor kan het lastig zijn om je potten te verplaatsen. Bedenk dus goed waar je je planten neerzet!

Een smartpot

Dit is een pot gemaakt van landbouwstof. Heel anders dus dan de hierboven genoemde potten. Een smartpot is nogal poreus. Dit heeft als voordeel dat de wortels op een natuurlijke manier ‘gesnoeid’ worden. Wortels kunnen slecht tegen licht. Dus als ze daarmee in aanraking komen gaan ze dood. Verder laten deze potten dan wel weer meer zuurstof toe. Dit is natuurlijk essentieel voor gezonde wortels.

Een airpot

Denk hierbij niet aan je oordopjes, maar aan potten met gaten aan de zijkant. Een beetje vergelijkbaar met een smartpot. Alleen zijn airpots dus van plastic. Ook bij airpots worden je wortels op een natuurlijke manier gesnoeid. Doordat airpots gaten aan de zijkant hebben vloeit het water wel heel snel af. Het voordeel is dat over bewatering bijna onmogelijk is, het nadeel is dat je ze vaker water zal moeten geven. Om onder bewatering te voorkomen is het handig om een schotel onder je pot te zetten. Hiermee kan je het afgevloeide water opvangen.

Kortom, aan elke soort pot zitten voor en nadelen. Bedenk goed welke pot jij kiest en welke het best bij je past. Bedenk ook dat een pot maar een, maar niet minder belangrijk, onderdeel is van het hele kweekproces.