Varenrouwmug

Varenrouwmug

Ondanks dat autoflowers dankzij haar ruderalis genen beter resistent zijn tegen ziektes dan fotoperiode wietplanten kunnen helaas ook zij te maken krijgen met ziektes. Sommige ziektes zullen helaas einde verhaal van je planten betekenen. Andere ziektes zijn gelukkig te genezen! In dit artikel maken we je wegwijs over de varenrouwmug! Hoe kan je de varenrouwmug het beste voorkomen en bestrijden?

Hoe herken je de varenrouwmug?

Voordat we het gaan hebben over hoe je dit insect moet weren of kunt bestrijden moet je natuurlijk wel weten wat het is en hoe het er uit ziet. De varenrouwmug (Sciara analis) is een klein vliegje van zo’n 2-3 millimeter groot. Je kan haar het beste vergelijken met een fruitvlieg.

Als je last hebt van de varenrouwmug herken je deze snel genoeg. De varenrouwmug zit in tegenstelling tot veel andere plagen niet op de plant zelf maar in de grond. Als je je plant water geeft zullen ze naar boven komen. Ook is er een grote kans dat je ze over de grond zit lopen en springen.

Symptomen van de varenrouwmug

Zoals hierboven al beschreven zit de varenrouwmug niet op je plant maar in de grond. En dat is ook de plek waar dit insect de meeste schade aanricht. Ze laven zich namelijk aan het meest essentiele onderdeel van je plant; de wortels. Hoewel grotere planten die al in de bloeifase zitten misschien nog wel bestand zijn tegen de varenrouwmug zijn zaailing en planten die net in de groeifase zitten erg kwetsbaar. Dat zijn ze sowieso natuurlijk, maar als de wortels worden aangetast kan het helaas al snel eind verhaal zijn voor je jonge planten.

Het aantasten van de wortels is natuurlijk extreem slecht voor je planten. Symptomen als gevolg van de varenrouwmug kunnen daarom zijn:

  • Verwelking

De wortels zijn aangetast, hierdoor neemt de plant minder goed zijn voedingsstoffen uit de aarde op. Maar ook water opnemen gaat een probleem worden.

  • Tekort aan voedingsstoffen

Doordat je plant minder voedingsstoffen kan opnemen kan er een legio aan problemen ontstaan. Denk aan groei- en bloeiproblemen, verschijnselen van onder bewatering en de verkleuring van bladeren

  • Larven

De varenrouwmug legt haar eitjes in de grond. De larven die daar uit komen zullen bij het bewateren van je planten naar boven komen. Larven zijn en klein en verstoppen zich in de aarde, lastig te zien dus! Een vrouwelijke mug kan tot wel 300 eitjes per keer leggen die na 2 tot 3 dagen uitkomen.

Voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, dus hoe voorkom je dat de varenrouwmug toeslaat op jouw planten?

  • Minder vochtige grond

Varenrouwmuggen leggen hun eitjes het liefst in vochtige grond. Zorg er dus voor dat je grond niet al te nat is. Dit werkt als een magneet voor de varenrouwmug. Drogere grond is minder aantrekkelijk om eitjes in te leggen.

  • Zand

Ook is de grond bedekken met zand een optie. De varenrouwmug kan hier niet doorheen komen en eitjes leggen in de grond kan dan dus niet.

  • Steriliseren

De grond steriliseren is ook een hele goede preventieve maatregel. Dit doe je eenvoudig door de grond te ‘bakken’ in de oven of pan. Zorg dat deze minimaal 30 minuten een temperatuur van 83 graden haalt en voilà, je hebt gesteriliseerde grond.

Bestrijden

Heb je echter alsnog een plaag van varenrouwmuggen is het tijd voor bestrijden. Je kan natuurlijk naar het gif grijpen maar daar zijn wij geen voorstander van. Daarom hieronder wat natuurlijke manieren.

  • Plakstrips

Hang naast je planten op zon 20 centimeter van de grond plakstrips op en je zult zien dat deze binnen de kortste keren vol zitten met de vijand in kwestie. Elke mug op deze plakstrips is er een minder die eitjes kan leggen

  • Minder water

Natuurlijk moet je je plant goed blijven bewateren, maar het kan geen kwaad om even iets minder water te geven. Hierdoor krijg je een drogere grond die minder aantrekkelijk is om eitjes in te leggen. Ze zullen dan vanzelf op zoek gaan naar aantrekkelijke grond om zich wel voort te kunnen planten.

  • BT bacteriën

Sommige kwekers zweren bij BT bacteriën als natuurlijke oplossing. Meng een van deze bacteriën door je water en voilà, je hebt een natuurlijke oplossing.