Uitharden van je toppen

Uitharden van je toppen

Je hebt alle fasen van het kweekproces goed doorlopen. Van het ontkiemen van je zaadjes tot het oogsten van je prachtige volgroeide toppen. Er is nu nog maar een stap die je moet nemen voordat je kan genieten van je eigen gekweekte wiet, namelijk het uitharden van je toppen. In dit artikel zullen we je daar alles over vertellen zodat jij ook deze stap van het kweekproces tot een succes kan brengen.

Wat is uitharden van je toppen?

Wat is dat eigenlijk, het uitharden van je toppen? Dit is niet te verwarren met het drogen van je toppen. Dat is namelijk simpelweg het vocht uit je pas geoogste toppen laten trekken. Uitharden is echter iets heel anders. In het Engels wordt dit ook wel curen genoemd. Dit houdt in dat jij je toppen laat rijpen om zo een nog fijnere rookervaring te genieten.

Waarom zou je je toppen uitharden?

Waarom zou je eigenlijk je toppen uitharden? Je zou ze inderdaad direct na het drogen kunnen roken, maar door nu iets meer geduld te hebben ga je jezelf later echt heel erg dankbaar zijn! Door het uitharden van je toppen gebeuren er namelijk verschillende dingen in je cannabis.

  • Afbraak stoffen

Door het uitharden van je toppen breek je verschillende ongewenste stoffen zoals suikers en chlorofyl af. Deze stoffen ontstaan tijdens het drogen van je cannabis en zorgen voor een minder aangename rookervaring. Denk aan een scherpere rook en lichte irritatie in de keel.

  • Houdbaarheid

Dit hangt natuurlijk samen met het vochtpercentage in je cannabis. Door het uitharden laat je het vocht langzaam uit je cannabis trekken. Met minder vocht in je cannabis is ook de kans op schimmel kleiner. Meer over het bewaren van cannabis lees je hier.

  • Smaak

Het uitharden van je toppen komt ook de smaak ten goede. De terpenen zorgen in cannabis voor die heerlijke smaak. Door het uitharden laats je deze als het ware rijpen. Hierdoor wordt de smaakervaring tijdens het roken naar een veel hoger niveau getild!

Hoe ga je te werk?

Maar hoe doe je dat dan? Er zijn net als bij elke stap in het kweken van cannabis verschillende methodes, maar wij gaan hier uit van de meest traditionele methode. Deze methode is door middel van weckpotten. Vermijd plastic zoveel mogelijk. In tegenstelling tot glas heeft plastic altijd een nare smaak. Ook zitten in plastic vaak veel chemische (kleur)stoffen. Daar wil je je mooie toppen niet mee in aanraking laten komen.

Nadat je je toppen voldoende hebt laten drogen plaats je ze in de weckpotten. Nu kan het grote wachten beginnen. De week moet je toppen minimaal elke dag een uur verse lucht geven door de weckpot even open te zetten. Hierdoor kan het vocht ontsnappen en zitten je toppen niet in stilstaande lucht.

Ook is het belangrijk om je toppen te laten bewegen. Draai de pot rustig rond zodat elke top een andere plaats krijgt en de onderste toppen boven komen. Doe dit erg voorzichtig en ga niet overdreven schudden. Hierdoor kunnen je toppen beschadigen en dat zou heel zonde zijn zo vlak voor het einde.

We hopen dat je door het lezen een stuk wijzer bent geworden over het uitharden van je toppen! Moet je nog beginnen met het kweken van wiet? Lees dan eens dit artikel over de groeifase.