Trips, hoe herken en voorkom je ze?

Trips, hoe herken en voorkom je ze?

Ondanks dat autoflowers dankzij haar ruderalis genen beter resistent zijn tegen ziektes dan fotoperiode wietplanten kunnen helaas ook zij te maken krijgen met ziektes. Sommige ziektes zullen helaas einde verhaal van je planten betekenen. Andere ziektes zijn gelukkig te genezen! In dit artikel maken we je wegwijs over trips! Hoe kan je trips het beste voorkomen en bestrijden?

Hoe herken je trips?

Trips is na spint waarschijnlijk de meest voorkomende ziekte bij wietplanten. Handig dus als je weet hoe je dit insect kan herkennen! Tripsen zijn ontzettend klein, een halve (!) millimeter, en daarom moeilijk waar te nemen met het blote oog. Je kan ze het best vergelijken met een fruitvlieg.

Er zijn ontzettend veel soorten en ze kunnen naast cannabis ook nog schade aanrichten aan andere gewassen. Toch lijkt het alsof ze een voorliefde voor cannabis. En dan vooral de jonge planten. De bladeren van de jonge plant zijn nog erg zacht en daarom makkelijk doorheen te komen. Hier onder leggen we uit wat de symptomen zijn als je planten last hebben van deze plaag.

Symptomen van trips

Waarom deze plaag zo schadelijk is, is omdat trips letterlijk het sap uit je wietplanten zuigt. Dit vertaalt zich naar de volgende symptomen:

  • Witte vlekjes

Dit is niet trips zelf, maar de schade die ze aan het blad aanrichten. Ze zitten meestal aan de onderkant van het blad en prikken daar gaatjes in om vervolgens het sap er uit te zuigen. Als gevolg hiervan zie je op de bovenkant van het blad witte vlekjes.

  • Krullende bladeren

Doordat de trips zich voeden met het sap krullen de bladeren. De beestjes maken de celwanden kapot om het sap eruit te drinken. De bladeren krimpen vervolgens als het ware ineen. Dit kan ook op onder bewatering lijken maar dat is het dus niet.

Voorkomen

  • Vangplaten

Om te overleven springt of vliegt trips van de ene naar de andere cannabisplant in je kweekruimte. Als je tussen je planten dus een vangplaat ophangt is de kans groot dat ze daar tegenaan vliegen en zich dus niet meer kunnen voortplanten.

  • Schoon werken

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen maar werk schoon. Je zorgt als het goed is ook iedere dag dat je zelf schoon bent dus probeer dat voor je kweekruimte ook te doen. Kom je net van buiten? Wacht dan even met naar je kweekruimte gaan.

Bestrijden

Toch last van dit insect gekregen? Gelukkig is ze ook goed te bestrijden!

  • Roofwantsen

Dit is de enige natuurlijk vijand van trips, en gelukkig een heel effectieve! Trips is absoluut niet opgewassen tegen roofwantsen. Laat de roofwantsen los op je planten en zie hoe trips met de dag minder wordt.

  • Neemolie

Een ontzettend vies goedje wat je niet binnen wil krijgen. Het voordeel is wel dat het enorm goed werkt. Wees dus voorzichtig als je dit goedje gebruikt. Zorg ook dat het niet op je toppen terecht komt.

We hopen dat je na het lezen van dit artikel een stuk wijzer bent geworden over trips. Is de ziekte van je plant toch geen trips? Lees dan ook ons artikel over spint.