Traag groeiende wietplanten

Traag groeiende wietplanten

Je zaadjes zijn ontkiemt en klaar om de grond in te gaan. Langzaam maar zeker zie je iets boven de grond uitkomen en je begint vol goede moed aan je kweek. Je doet je best en zorgt dat je plant niets tekort komt. Maar dan, het lijkt wel alsof je plant niet verder groeit. Hij gaat niet dood maar het lijkt wel alsof je plant stilstaat. In dit artikel zullen we je vertellen hoe je je traag groeiende wietplanten weer aan het groeien kan krijgen!

Genetica

Het kweken van een goede wietplant valt of staat met goede genetica. Zelfs de allerbeste kwekers kunnen van slechte genetica geen mooie plant kweken. Wel fijn om te weten dat het in dit geval niet aan jezelf ligt! Zijn je wietzaden oud? Ook dan kunnen je wietzaden wel eens wat tijd nodig hebben om op gang te komen. In dit geval hoef je ook niet onnodig in te grijpen

Wil je alles lezen over hoe je je wietzaden het beste kunt bewaren? Lees dan ons artikel hier.

Overbewatering

Dit blijft een veelvoorkomend probleem onder kwekers en oorzak van traag groeiende wietplanten. Wij zeggen nog altijd; liever iets te weinig water dan teveel water. Met teveel water kan je je plant helaas onomkeerbaar beschadigen. Bij te weinig water kan je je plant redelijk snel weer boven jan krijgen. Door te veel water verstik je je plant en haar wortels als het ware. Ook kan te veel water leiding tot andere problemen zoals schimmel en wortelrot.

Wil je alles lezen over hoe je je planten het beste kunt bewateren? Lees dan ons artikel hier.

Te grote potten

Het hebben van je planten in een te grote pot hang samen met het hiervoor beschreven overbewateren. Heb je je zaailingen in een grote pot staan? Zorg dan dat je niet de hele pot bewatert, maar vooral om de zaailing of jonge plant heen. Als je de hele pot bewatert wordt de aarde voor je zaailing veel te vochtig en zal deze al snel verstikken.

In welke pot plant ik mijn autoflowers? Lees alles over dat onderwerp in dit artikel.

Stretching

Kweek je met lampen boven je planten? Hang deze dan niet te ver boven je planten. Planten hebben de eigenschap om naar het licht te groeien. Of dat nou de zon is of de lamp die boven ze hangt. Naast dat dit strekken kan komen doordat de lamp te hoog boven de plant of zaailing hangt, kan dit ook komen doordat de plant of zaailing te weinig licht krijgt. Dit kan dus vrij simpel opgelost worden door de plant meer licht te geven of de lichtbron wat lager te hangen.

Ziektes

Tja, misschien wel de grootste nachtmerrie van elke kweker. Helaas zijn er genoeg gevallen bekend van prachtige planten die bijna klaar waren maar die door ziektes of insecten compleet in het water vielen. Kweek je buiten? Dan zijn insecten eigenlijk niet tegen te houden. Het hoort erbij en maak je daar dus ook niet teveel zorgen over. Heb je binnen insecten? Zoek dan snel de symptomen op en grijp als het kan zo snel mogelijk in. Binnen doe je er goed aan om een (HEPA) filter te installeren. Dit kan je een hoop gedoe besparen.