Toprot

Ondanks dat autoflowers dankzij haar ruderalis genen beter resistent zijn tegen ziektes dan fotoperiode wietplanten kunnen helaas ook zij te maken krijgen met ziektes. Sommige ziektes zullen helaas einde verhaal van je planten betekenen. Andere ziektes zijn gelukkig te genezen! In dit artikel maken we je wegwijs over misschien wel de meest voorkomende ziekte onder wietplanten: toprot! Hoe kan je toprot het beste voorkomen en bestrijden?

Wat is toprot?

De echte naam va toprot is Botrytis. Zo wordt deze schimmel ook genoemd door kwekers van andere planten genoemd. Zo is Botrytis ook bij druiven een groot probleem. Die worden natuurlijk gebruikt om wijn van te maken. De naam die kwekers aan Botrytis geven verschilt echter per plant. Bij ert en peulen wordt deze bijvoorbeeld voetschimmel genoemd en bij druiven voor wijn ook wel edele rotting. Je kan misschien wel raden waarom toprot zo door kwekers van cannabis wordt genoemd. Deze schimmel begint bij cannabisplanten namelijk binnen in de toppen.

Hoe ontstaat toprot?

Toprot ontstaat in je planten doordat deze besmet worden met sporen van Botrytis. Deze kunnen op je plant komen via de wind of regenwater. Als je plant sporen van Botrytis bevat is dat op zich geen probleem. Door voldoende ventilatie krijgen deze sporen geen kans om zich te ontwikkelen tot de echte schimmel.

De toprot zelf ontstaat pas als er een aantal factoren in het spel zijn. Hoe nat de toppen zijn is daarbij van groot belang. Als je binnen kweekt heb je uiteraard veel invloed over hoe veel water je geeft, en giet je ook alleen water in de pot. Als je buiten kweekt en het regent zal natuurlijk de hele plant nat worden. Blijven de toppen te lang nat? Dan is er een grote kans dat de sporen zich gaan ontwikkelen tot schimmel.

Een lichte bries is om meerdere redenen enorm belangrijk voor cannabisplanten. In de groeifase zorgt die bries ervoor dat ze een stuk sterker worden. Hierdoor krijg je een gezonden en sterke plant die wel tegen een stootje kan! Maar met toprot in ons achterhoofd kan je vast nog wel een reden bedenken. Door de regen en wind komen de sporen in de plant, maar diezelfde wind kan ze er ook weer uit blazen! Hierdoor krijgen de sporen geen kans om zich langdurig in je toppen te nestelen.

Hoe te voorkomen?

Nu je weet hoe toprot ontstaat wil je natuurlijk ook weten hoe je het kunt voorkomen. Daarom hieronder een aantal tips

  • Ventilatie

Dit zorgt er niet alleen voor dat je planten sterker worden, maar ook dat je planten na een regenbui goed drogen. Hierdoor blijft de plant minder lang nat en is de kans dat toprot ontstaat al een stuk kleiner.

  • Droog houden

Weet je dat er een enorme hoosbui aankomt? Kies er dan voor om ze onder een afdak te zetten als je dat tot je beschikking hebt. Een andere oplossing kan een tijdelijk zeil zijn. Lukt dat ook niet? Dan is het zaak om de planten nadat ze te nat zijn geworden droog te schudden. Hierdoor verliezen ze zo snel mogelijk het overtollige water.

Hoe te bestrijden?

Normaal zouden we je onder deze kop tips geven hoe, als het niet gelukt is om te voorkomen, je de ziekte of schimmel kan bestrijden. Bij toprot is dit helaas niet mogelijk. Als je toppen eenmaal ten prooi zijn gevallen aan Botrytis zijn ze niet meer te redden.

Het enige wat er dan nog opzit is deze toppen zo snel mogelijk afknippen en weggooien. Zonde, maar het roken van toppen besmet met Botrytis is echt niet aan te raden! Dit kan zelfs gevaarlijk zijn. Doe dit dus alsjeblieft niet.

Wat wel goed is om tijdig tekenen van toprot te herkennen. Hoewel toprot in de binnenkant van de toppen begint en dus lastig te zien is, is er toch een manier om toprot in een vroeg stadium op te sporen. In een vroeg stadium zie je namelijk een wit pluis, dit doet je misschien een beetje denken aan spint. Na verloop van tijd zie je donkerbruine plekken ontstaan. Doe je er dan ook niets aan? Dan zullen die veranderen in grijze schimmel. Dan is het eigenlijk al veel te laat.

Een goede kweek begint natuurlijk altijd met goede zaden en goede genetica! Kijk daarom vooral in onze shop voordat je begint met kweken!