Spoelen van je wietplanten

Spoelen van je wietplanten

In dit artikel bespreken we een onderwerp waar al jaren veel verwarring over is. Namelijk het spoelen van wietplanten. De ene kweker doet nooit een kweek zonder terwijl het volgens de andere kweker een fabeltje is. Maar wat is het eigenlijk? En waarom zou je het eigenlijk doen?

Waarom zou je wietplanten spoelen?

Stel je voor, je heb t weken je best gedaan om je planten de perfecte groei en bloeifase te geven. Je bent klaar met oogsten en drogen en het moment is daar en je bent klaar om de eerste hijs van eigen gekweekte wiet te nemen. Je weet niet wat je overkomt. Heb ik daarvoor al die moeite gedaan? Je proeft een scherpe smaak. Zonde! Want dit alles kan voorkomen worden door spoelen.

De scherpe en onaangename smaak die je proeft is namelijk te wijden aan chlorofyl. Dit is het groene pigment dat in je bladeren zit en fotosynthese mogelijk maakt. Ontzettend belangrijk tijdens de groei- en bloeifase maar onaangenaam tijdens het roken. Door het spoelen zorg je ervoor dat chlorofyl de kans krijgt om voor de oogst al de plant te verlaten.

Wat is spoelen?

Hier begint de verwarring, en dat is logisch. Veel mensen denken bij spoelen ook aan water. En inderdaad, een manier van spoelen is door enorme hoeveelheden water door je pot te laten gaan. Daar komen we zo op. Het kan dus op twee manieren

De eerste manier is de meest gangbare en veiligste. 2 weken voordat je plant klaar is om te oogsten stop je met het geven van voedingsstoffen. Hierdoor spreekt de plant zijn natuurlijke reserves aan. Dit doet ze door gebruik te maken van chlorofyl dat hierdoor dus langzaam verdwijnt uit de bladeren. Je zult zien dat je bladeren dus ook wat geler worden.

De tweede manier om te spoelen is wat rigoureuzer en brengt zeker wat meer risico met zich mee. EJ associatie met water klopt nu zeker. Het komt er op neer dat je een grote hoeveelheid water door je aarde laat stromen om de voedingsstoffen letterlijk uit je aarde te spoelen. Je kan je voorstellen dat hier enige risico’s aan kleven. Je aarde wordt natuurlijk veel te nat en er is daardoor een verhoogd risico op schimmels. Bedenk dus echt goed of dit het waard is, aangezien je vlak voor de oogst je hele plant om zeep kan helpen.

Waarom zou je niet spoelen?

Goed, we hebben je in het stuk hierboven misschien warm gemaakt voor het idee om voortaan je wietplanten te spoelen, maar er zijn natuurlijk niet voor niets mensen die zeggen dat je niet moet spoelen. Doordat je je planten in de laatste twee weken voor de oogst dus eigenlijk uithongert hebben ze minder energie om te besteden aan het laatste deel van de bloeifase. Je geeft hierdoor dus automatisch een beetje toe op kwaliteit en potentie van je toppen.

Kweek je op biologische aarde? Laat ook dan het spoelen maar achterwege. Deze bodem vol met levende organismen zal hoe dan ook doorgaan met het aanmaken van voedingsstoffen.

We hopen dat je nu een beetje wijzer bent geworden over het spoelen van je wietplanten. Wil je nog meer weten over hoe je chlorofyl uit je toppen kan krijgen? Lees dan dit artikel over het uitharden van je toppen.