Slakken een gevaar voor je wietplant?

Slakken een gevaar voor je wietplant?

Ondanks dat autoflowers dankzij haar ruderalis genen beter resistent zijn tegen ziektes dan fotoperiode wietplanten kunnen helaas ook zij te maken krijgen met ziektes. Sommige ziektes zullen helaas einde verhaal van je planten betekenen. Andere ziektes zijn gelukkig te genezen! In dit artikel maken we je wegwijs over slakken de schade die ze kunnen aanrichten. Hoe kan je slakken het beste voorkomen en bestrijden?

Hoe herken je slakken?

Hoe slakken er uit zien, dat hoeven we je natuurlijk niet uit te leggen. Wie ooit eens in een tuin of bos heeft gelopen is er vast wel eens een tegen gekomen. Slakken in je tuin hebben is juist heel erg goed. Ze zorgen er namelijk voor dat de grond een stuk luchtiger wordt waardoor de wortels beter kunnen groeien. Al zullen je wietplanten minder blij zijn met hun aanwezigheid. Wel zijn er natuurlijk twee veel voorkomende slakken.

Wel zijn er natuurlijk twee veel voorkomende slakken. Dit zijn de slakken met huisje en de slakken zonder slakken. De zogenaamde naaktslakken. Deze zul je het vaakst tegen komen in je tuin. En als je er last van hebt, helaas ook bij je wietplanten. Ze kunnen allebei enorme schade aanrichten aan je plant en het is dus ook goed om er op tijd bij te zijn.

We snappen dat je bij het kweken met 1001 factoren rekening moet houden. Maar zeker als je buiten kweekt is het risico op slakken groot. Daarom zou je er eens over na kunnen denken om preventieve maatregelen te nemen, die zijn er namelijk genoeg!

Symptomen van slakken

Als je er een ziet weet je bijna automatisch dat er ook meerdere zitten, net als met veel andere plagen. Maar zie je ze niet, wat zijn dan symptomen die er op wijzen dat ze er toch zitten?

  • Slijmspoor

Helaas is dit geen spoor van neon verf wat enorm duidelijk is om te spotten maar een spoor wat er een beetje nattig en glimmend uitziet. Zie je dit op je wietplanten of op de pot? Dan weet je zeker dat ze er zijn geweest.

  • Rafelrandjes

Zie je dat je bladeren overal rafelige randjes hebben dan weet je al helemaal zeker dat slakken hebben toegeslagen. Door de vorm van de mond van slakken zullen je bladeren niet meer hun typische sativa of indica vorm hebben maar over een rafelrandje hebben. Een hapje eruit is natuurlijk niet erg, maar als het verder escaleert kan de fotosynthese in gevaar komen.

Voorkomen

Gelukkig is het eenvoudig om te voorkomen dat slakken toeslaan op je plant. Hier onder een aantal manieren.

  • Koper

Misschien komt dit een beetje over als iets wat je oma zou adviseren maar het werkt echt! Als je om je pot koperdraad of kopertape spant zul je beslist geen last hebben van slakken. Slakken kunnen hier totaal niet tegen namelijk.

  • Slakkenlijkjes

Ja dit klinkt inderdaad ietwat grimmig. Deze slakkenlijkjes trekken namelijk de natuurlijk vijanden aan. Grote kans dat ze dan ook nog een levende slak meepakken die het net op jouw wietplanten had gemunt.

Bestrijden

  • Oppakken

Ja dit is natuurlijk het aller makkelijkste. Pak ze op en verplaats deze naar een andere plant. Je moet daarna natuurlijk wel maatregelen nemen, anders komen ze gewoon terug. Lees verder hoe je ze ontzettend goed in de val kan lokken met bier

  • Bier

Misschien een beetje gemeen, maar het werkt ontzettend goed. Slakken houden, net als veel mensen, enorm van bier. Het nadeel is dat ze niet kunnen zwemmen. Als je dus een schaal met bier neerzet zullen ze zich daar zeker op storten maar zullen vervolgens verdrinken.

  • Natuurlijke hindernissen

Slakken zijn natuurlijk enorm langzaam en springen of vliegen zeker niet overal overheen natuurlijk. Denk bijvoorbeeld aan een rij petflessen of een stapel stenen. Ze zullen enorm veel moeite moeten doen, en grote kans dat jij ze spot voordat ze op je plant zitten

Hopelijk weet je nu alles hoe je ze kunt voorkomen en bestrijden. Meer over plagen lezen? Lees dan dit artikel over de varenrouwmug.