Hoe en wanneer moet je wietplanten oogsten?

Hoe en wanneer moet je wietplanten oogsten?

Het moment is daar. Wekenlang heb je goed voor je planten gezorgd. Het begon allemaal met goede zaadjes om vervolgens een prachtige plant te groeien. Je hebt je verdiept in het kweken en uiteindelijk zie je daar het bijna eindresultaat. Een flinke gezonde plant bomvol met toppen. Daar doe je het natuurlijk allemaal voor. Maar, hoe oogst je die toppen eigenlijk? Daarom gaan we in dit artikel in op de vraag: hoe en wanneer moet je wietplanten oogsten?

Oogstrijp

Je kijkt naar je plant en toppen en vraagt je af: is mijn plant klaar om geoogst te worden? De tijd die voor de plant stond is verstreken maar het blijft natuurlijk natuur. Het zou zomaar kunnen dat jouw plant een paar dagen langer of korter nodig heeft. Daarom geven we je een paar kenmerken waaraan je kan herkennen of je plant wel of niet oogstrijp is.

De meest simpele manier om te herkennen of je plant oogstrijp is zijn je bladeren. Als je plant oogstrijp is zullen deze gelig kleuren en er soms zelfs afvallen. Tijd om te oogsten dus!

Een meer geavanceerde en ook preciezere methode is om te kijken naar de trichomen. Ook wel harskliertjes. Dit lijken kleine haartjes op je toppen maar zijn eigenlijk hele kleine bolletjes. In deze trichomen zit de THC! Deze trichomen hebben over het algemeen 3 kleuren of fases. Je kan een kleine microscoop kopen voor deze techniek, maar met het blote oog, een vergrootglas of de camera van je telefoon kom je ook al een heel eind.

  • Doorzichtige trichomen. Ze hebben dan nog geen kleur. Je kan vast ook wel raden hoeveel THC er dan in zit; nog vrij weinig. Het is dus nog te vroeg om te oogsten. Je toppen hebben nog meer dan genoeg ruimte om zich te ontwikkelen en zijn dus nog druk bezig met onder andere meer THC aanmaken. Wil je minder sterke wiet? Dan kun je nu uiteraard wel oogsten.
  • Witte trichomen. Zie je witte of troebele trichomen? Gefeliciteerd! Dit is het moment om te oogsten. De trichomen zitten nu helemaal vol met THC en zijn klaar voor de oogst. Het kan zijn dat nog niet alle trichomen wit zijn. Wacht dan nog even met oogsten aangezien ze zich allemaal afzonderlijk van elkaar ontwikkelen.
  • Amberkleurige trichomen. Tijd om te oogsten! Het is zaak om nu zo snel mogelijk te oogsten als je het THC percentage wil behouden. De bruine trichomen verliezen namelijk aan THC en dus aan sterkte. Bruine trichomen maken echter wel weer andere stoffen aan, maar je stone zal een stuk minder zijn.

Hoe te oogsten?

Nu je weet wanneer je moet oogsten, wil je natuurlijk ook weten hoe je dan moet oogsten. Hier is niet één manier voor. Waar het op neer komt is dat je het blad moet wegknippen zodat je mooie egale toppen overhoudt. Dat is wat je doet met oogsten. Let op: dit is best wel een plakkerig klusje. Als je schaar niet meer opengaat door alle hars kan je deze makkelijk schoonmaken met lauwe melk. Knip je aan de keukentafel? Dek deze dan af met bakpapier, dit plakt niet en houdt je keukentafel schoon.

De plant in de pot laten staan en dan het blad wegknippen is een manier. Je moet dan echter wel constant om de pot heenlopen of deze draaien. Je hebt dan natuurlijk wel goed overzicht. Het is handig om op deze manier de grote bladeren er af te knippen.

Knip vervolgens stengel voor stengel van de plant af. De stengels zijn dan een stuk handzamer en makkelijk hanteerbaar om gewoon aan de keukentafel te knippen. Wat je dan moet doen is de bladeren aan de toppen af te knippen. Knip deze niet volledig af maar laat nog ongeveer een halve centimeter blad zitten. Deze kleine blaadjes zullen indrogen in de top en zitten bovendien bomvol met THC! Knip de toppen niet los van de takjes, die takjes zijn namelijk een handige manier om ze aan op te hangen bij het drogen.

Drogen

Nu je geoogst hebt zul je helaas nog iets meer geduld moeten hebben. Voordat je je wiet kan roken zul je je toppen eerst moeten drogen. Hoe gaat dat in z’n werk?

Als het goed is heb je nu takjes met toppen er aan. Span een waslijn of ander stuk dun touw en hang ze daar met de toppen naar beneden aan op. Belangrijk is dat ze elkaar niet raken. Hierdoor drogen ze slecht en is er een grote kans op schimmel. Een andere manier is plat drogen. Dit kan in een droogrek of kartonnen doos. Het is belangrijk dat je je toppen dan om de dag draait zodat ze mooi gelijkmatig drogen. Ook hier is het weer belangrijk dat ze los van elkaar liggen en elkaar niet raken.

Waar kan je je wiet het beste laten drogen? De ruimte zelf maakt niet uit. Deze moet echter wel aan bepaalde eisen voldoen voor het optimale droogproces. De temperatuur moet iets boven kamertemperatuur zijn, de luchtvochtigheid moet tussen de 40%-50% zijn en er moet voldoende frisse lucht zijn. Als je dit zo hoort kun je al bedenken dat je wiet in een muffe kelder laten drogen geen goed idee is.

Als je de juiste ruimte hebt gevonden in je huis duurt het ongeveer 2 weken voordat je wiet droog is. Kleine toppen zijn natuurlijk eerder droog dan grote toppen.

Dont’s

Op internet staan allemaal fabeltjes over hoe je je wiet razendsnel kan laten drogen door het bijvoorbeeld op de verwarming te leggen of nog erger: in de oven te stoppen. Doe dit alsjeblieft niet! Deze temperaturen zijn veel te hoog voor wiet en je zult al je harde werken en geduld in een keer teniet doen.