Echte en valse meeldauw

Echte en valse meeldauw

Ondanks dat autoflowers dankzij haar ruderalis genen beter resistent zijn tegen ziektes dan fotoperiode wietplanten kunnen helaas ook zij te maken krijgen met ziektes. Sommige ziektes zullen helaas einde verhaal van je planten betekenen. Andere ziektes zijn gelukkig te genezen! In dit artikel maken we je wegwijs over echte en valse meeldauw! Hoe kan je echte en valse meeldauw het beste voorkomen en bestrijden?

Verschil tussen echte en valse meeldauw

We snappen dat de namen van deze schimmel verwarrend zijn. Is de een dan geen schimmel of niet schadelijk? Helaas, allebei deze vormen van de schimmel zijn schadelijk en slecht voor je plant. Echte meeldauw kan je het makkelijkste herkennen. Deze vorm van meeldauw heeft de bijnaam witziekte en dat verraad meteen al hoe je deze vorm kan herkennen. Je herkent echte meeldauw namelijk aan de wolkjes van wit pluis op je bladeren. Begint als kleine witte vlekjes, maar uiteindelijk zul je over je hele plant wolken van deze schimmel hebben alsof ze in een sneeuwstorm hebben gestaan.

In tegenstelling tot de kenmerken van echte meeldauw herken je valse meeldauw aan de onderkant van de bladeren. Al een stuk onopvallender dus! Je herkent valse meeldauw aan het grijze pluis onder op de bladeren. Dit zal zich vertalen naar bruine en gele vlekken aan de bovenkant van de bladeren.

Voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen! Daarom leggen we hier onder uit hoe je deze twee vormen van meeldauw het beste kan voorkomen.

  • Luchtvochtigheid

Dit is misschien wel de belangrijkste factor in het voorkomen van meeldauw. Deze schimmel gedijt namelijk goed bij een hoge luchtvochtigheid. Zorg daarom dat je luchtvochtigheid rond de 55-60% zit. Dan geef je meeldauw bijna geen kans.

  • Plaatsing

Dit gaat over de plaatsing van de planten. Zorg ervoor dat ze op de juiste plek staan! Dit houdt in dat ze niet te dicht op elkaar moeten staan, hierdoor kunnen ze namelijk moeilijker geventileerd worden en ontstaat er een klamme bende! Ideaal voor schimmels, maar minder goed voor jou en je planten!

Bestrijden van echte meeldauw

Nu je weet hoe je echte meeldauw kunt herkennen wil je natuurlijk weten hoe je deze moet bestrijden. Zoals je weet zijn wij geen voorstander van het gebruik van gif. Naast dat dit niet goed is voor de natuur is dit ook niet echt een fijn idee om toppen op te roken die onder het gif zitten.

Gelukkig is er voor het bestrijden van echte meeldauw een makkelijke en natuurlijke oplossing! Waarschijnlijk ben je el bekend met de uitdrukking; melk is goed voor elk. Zo ook voor je planten! Natuurlijk moet je je planten geen melk gaan geven in laats van water, maar het komt in de buurt. Maak een mengsel van 40% melk en 60% water en bespuit daar vervolgens je planten mee. Herhaal dit gedurende een week en je zult resultaat zien. Het is belangrijk om je planten na het bespuiten in het licht te zetten. Hierdoor kunnen de eiwitten goed hun werk doen.

Bestrijden van valse meeldauw

Valse meeldauw is hardnekkiger en moeilijker te bestrijden. De simpele oplossing van melk helpt hier niet bij helaas. Wat wel helpt is onkruid! En dan niet zomaar het onkruid uit je tuin maar Heermoes. Zoek zo’n 100 gram heermoes bij elkaar en laat een dag weken in ruimwater. Vul er daarna je plantenspuit mee en pas dit op dezelfde manier toe als bij echte meeldauw.

Meer weten over ziektes bij wietplanten? Lees dan ook ons artikel over spint!