De vegetatieve fase

De vegetatieve fase

De vegetatieve fase, ook wel de groeifase, is aangebroken! Je zaailing is nu geen zaailing meer maar echt een kleine plant. Dit gaat natuurlijk gepaard met veranderende behoeften en omstandigheden van je plant. In dit artikel zullen we de vegetatieve fase helemaal doorlopen om er voor te zorgen dat je planten deze optimaal doorkomen. Hierdoor beginnen deze met een sterke basis aan de bloeifase.

Inleiding van de vegetatieve fase

Begint de groeifase pas na de zaailingen fase of is de zaailingen fase onderdeel van de groeifase? Eigenlijk is deze fase onderdeel van de vegetatieve fase, maar omdat er zoveel specifieke vereisten aan deze fase zitten zien we dit toch als een apart fase. Na een week of 2 zijn je planten uit de zaailingen fase en begint de vegetatieve fase. Daar focussen we ons op in dit artikel. De vegetatieve fase draait maar om een ding: groeien!

Na de vegetatieve fase dient de bloeifase zich aan. De fase waarin de toppen zich beginnen te ontwikkelen. Een groot misverstand is dat de plant dan compleet stopt met groeien. Dit is absoluut niet het geval! Ook in de bloeifase zal je plant nog doorgroeien.

Autoflowers en groei

Omdat we het hier over Autoflowers hebben verschilt de groei met reguliere gefeminiseerde planten. Daar kan je de groei en bloei, hoewel enige ervaring vereist, redelijk makkelijk manipuleren en sturen. Zoals je weet hebben Autoflowers door hun Ruderalis genetica een interne klok. Die begint zodra het zaadje ontkiemt en daar kan onmogelijk van worden afgeweken. Dit scheelt dus een hoop zorgen en onzekerheid!

Wat gebeurd er tijdens de groei?

Zoals je ondertussen wel weet racen Autoflowers naar de eindstreep. Soms wel binnen 10 weken van zaadje naar eindproduct. Daarom is het belangrijk dat je de juiste stappen neemt tijdens de verschillende fases. Je hebt namelijk weinig tijd om het een en ander te herstellen. De groei zal zowel onder als boven de grond plaatsvinden.

Onder de grond hebben we het natuurlijk over de wortels. Je wortels zullen tijdens deze fase een uitgebreider en sterker netwerk gaan vormen. Dit om meer voedingsstoffen op te kunnen nemen uit de aarde. Dit is nodig zodat je planten in de bloeiperiode al hun energie kunnen stoppen in het produceren van de toppen. De wortels kan je zien als de fundering van de plant. Deze wordt in de groeifase afgemaakt!

Boven de grond hebben we het natuurlijk over je steeds groter wordende planten. De bladeren worden groter. Hiermee kunnen ze meer licht opvangen. Het opgevangen licht zetten ze om in energie om daarmee voedingsstoffen uit de grond te halen. Dit proces noemen we fotosynthese. Zo werkt de hele plant dus samen.

Binnen

Binnen heb je natuurlijk te maken met een lichtschema. Voor Autoflowers is dat uiteraard een stuk minder van belang. Zoals we hierboven aangaven hebben Autoflowers een interne klok. Je hoeft je lichtschema dus niet aan te passen. De meeste kwekers laten het schema de hele periode op 18/6 staan. 18 uur licht, 6 uur donker. Je planten 24 uur lang licht te geven is natuurlijk ook een optie. Hou dan wel rekening met een hogere energierekening.

Buiten

Buiten ben je natuurlijk overgeleverd aan de natuur. Zorg dat je het zo plant dat je tijdens de vegetatieve fase de meeste zon uren hebt. Je hoeft echter weer geen rekening te houden met dat je tijdens de bloeiperiode minder zonuren wil, zoals bij gefeminiseerde zaden. Autoflowers hebben een interne klok en zullen ook met veel zonuren gaan bloeien. Voor de vegetatieve fase is het belangrijk dat je veel zon hebt aangezien de planten daar veel energie uit halen. Als je deze fase later in het jaar hebt zullen je planten niet optimaal kunnen groeien en dus onderontwikkeld aan de bloeifase beginnen.

Bewatering

Bewatering blijft een lastig onderdeel van het kweken van cannabis. Het is onmogelijk om een hoeveelheid water te geven waar je je aan vast moet houden tijdens deze fase. Je zult begrijpen dat je planten in deze fase wel meer water nodig hebben dan in de fase hiervoor, de zaailingen fase. Ook kan je de plantenspuit achterwege laten en je planten gewoon water geven met een gieter. Je planten zijn nu groot genoeg dat dat geen schok meer zal geven. Kijk ook hier nog ten alle tijden uit voor over bewatering. Je planten verzuipen dan en dit is moeilijk te herstellen.

Zitten je planten nog niet in de vegetatieve fase? Lees dan ons artikel over ontkiemen hier!