Alles over de bloeifase

Alles over de bloeifase

De laatste fase is aangebroken! Je bent inmiddels een eind op weg en zelfs bijna klaar. Dit is de fase waarin je beloond zal worden voor al je harde werk. De bloeifase noemen we ook wel de generatieve fase, dit houdt in dat de plant zich nu zal gaan focussen op het laten bloeien van in dit geval toppen. Dat is immers, buiten de leuke ervaring, waar je het allemaal voor doet. In dit artikel beschrijven we de bloeifase en geven we je tips hoe je ook de laatste fase tot een succes kan maken.

Zoals je ondertussen wel zult weten zijn Autoflowers niet afhankelijk van een verandering in lichtcyclus om de bloei in gang te zetten. Door de interne klok zullen ze dit automatisch doen. Je Autoflowers zullen ongeveer 5 tot 7 weken bloeien. Hieronder zullen we de bloeifase per week beschrijven. Week 1 van de bloeifase is dus ongeveer week 5 van het totaal.

Bloeiweek 1

De eerste week van de bloeiperiode! Nu moet het gebeuren. Je planten gaan nu hard aan het werk zodat ze over een paar weken prachtige volle toppen klaar hebben voor de oogst. De eerste week kenmerkt zich door het verschijnen van kleine zakjes aan de noden. Deze zullen uiteindelijk toppen vormen!

  • Waar op letten: De veranderende voedingsbehoefte. Nu je planten een andere fase in gaan hebben ze andere voeding nodig. Ook zal je plant meer water nodig hebben in deze nieuwe fase. Kijk echter nog steeds uit voor overbewatering!

Bloeiweek 2

Nu vind je aan alle noden zakjes met haartjes. Mooi, want dit betekent dat deze zich evenredig uitspreiden en dat je dus overal volle toppen krijgt. Nu je planten steeds verder in de bloeifase raken is het goed om waakzaam te zijn op symptomen van hermafroditisme. Dit zou betekenen dat de plant zichzelf probeert te bestuiven en je dus geen toppen krijgt. Verwijder deze plant uit je ruimte om bestuiving van andere planten te voorkomen.

  • Waar op letten: Hoewel al onze zaden vrouwelijk zijn bestaat er altijd een kans dat er toch een mannetje tussen zit. In bloeiweek 2 kun je deze als het goed is onderscheiden. Spot je een mannetje? Verwijder deze dan van je andere planten. Let op dat tijdens het verwijderen de pollenzakjes niet breken! Dit om te voorkomen dat je andere plant bestuift.

Bloeiweek 3

De explosieve groei die je de afgelopen week hebt mogen aanschouwen duurt voort. Je hebt je plant misschien wel zien verdubbelen in hoogte. Wat je ook zult merken is dat je planten nu echt een sterke geur hebben. Deze heeft zich de afgelopen week ontwikkeld en zal naarmate de toppen zich meer gaan vormen alleen nog maar sterker worden. Goede ventilatie blijft dus van belang.

  • Waar op letten: Afbouw van voedingsstoffen. Een mogelijkheid is om aan het begin van deze laatste week te flushen. Hierdoor spoel je alle voedingsstoffen weg en smaakt je oogst daarna een stuk beter. Hier zijn de meningen over verdeeld en is dan ook geen must.

Bloeiweek 4

De op een na laatste bloeiweek. Je planten zullen nu hun energie ten volle in het bloeien stoppen. Je planten zullen dus niet veel hoger meer worden. Alle energie zal nu naar het voortplanten, en dus je toppen, gaan. Begin alvast de trichomen goed in de gaten te houden. Hoewel het onwaarschijnlijk zou zijn dat ze nu al oogstrijp zijn wil je toch niet het risico lopen dat je toch al te laat bent.

  • Waar op te letten: Hoewel de meeste planten nog een week moeten zou het zomaar kunnen dat je plant er al wel klaar voor is. Let dus goed op de kleur van de trichomen. Verder is het zaak om nu de omstandigheden zo constant mogelijk te houden, zo vlak voor de finish wil je niks meer veranderen.

Bloeiweek 5

De laatste week is aangebroken! Eindelijk is het moment daar, je kunt bijna gaan oogsten. Deze week zal gevoelsmatig wel het langste duren van allemaal. De geur zal nu enorm sterk aanwezig zijn en alles wijst er op dat je planten klaar zij voor de oogst. Houd de trichomen nauwlettend in de gaten zodat je exact op het juiste moment oogst. Een mogelijkheid is om aan het begin van deze laatste week te flushen. Hierdoor spoel je alle voedingsstoffen weg en smaakt je oogst daarna een stuk beter. Hier zijn de meningen over verdeeld en is dan ook geen must.

  • Waar op te letten: Je planten kunnen nu ieder moment klaar zijn voor de oogst. Je moet nu goed de trichomen in de gate houden om zo het ideale moment te bepalen. Oogst je plant op zijn hoogtepunt!

Oogst

Al je harde werken en geduld worden eindelijk beloond! Als het goed is heb je een prachtige oogst waar je veel plezier uit kan halen. Nog niet alle toppen klaar voor de oogst? Gedeeltelijk oogsten is ook mogelijk.

Klik hier voor een compleet artikel over de do’s en dont’s bij het oogsten!