Bladluis voorkomen en bestrijden

Bladluis voorkomen en bestrijden

Ondanks dat autoflowers dankzij haar ruderalis genen beter resistent zijn tegen ziektes dan fotoperiode wietplanten kunnen helaas ook zij te maken krijgen met ziektes. Sommige ziektes zullen helaas einde verhaal van je planten betekenen. Andere ziektes zijn gelukkig te genezen! In dit artikel maken we je wegwijs over bladluis! Hoe kan je bladluis het beste voorkomen en bestrijden?

Wat is bladluis?

Als we het over bladluizen hebben, dan hebben we het over een verzameling van Aphidoidea. Dit is de Latijnse naam voor een verzameling van zo’n 4000 verschillende bladluizen. Hieronder valt bijvoorbeeld ook de witte vlieg!

De bladluis is een klein plantetend insect wat 1 tot 10 millimeter groot kan worden. Bladluizen kunnen verschillende kleuren hebben zoals groen, wit, rood of zwart. De manier waarop bladluizen schade aanrichten aan je planten is doordat ze het sap uit je wietplanten zuigen. Om dit te doen prikken ze aan de onderkant van het blad gaatjes. Bladluizen vallen hierdoor minder snel op en voor je het weet heb je een enorme plaag. Ze kunnen zich tot wel

De gaten die bladluis in je bladeren veroorzaken in combinatie met het uitzuigen van het sap is ontzettend slecht voor de sapstromen in je plant. Door de sapstromen komen alle delen van je plant aan hun benodigde voedings- en vochtbehoeften. Als deze stroom dus verstoord wordt kan dat nare gevolgen hebben voor je plant.

Hoe ontstaat bladluis?

Bladluis is vooral een probleem voor kwekers die buiten kweken. Binnen kan bladluis een stuk moeilijker je planten bereiken. Bladluis op de planten in je tuin zal ontstaan door kolonisatoren uit eigen tuin of uit andere tuinen. Dit zijn bladluizen die al op een plant zitten om vervolgens eitjes te leggen op een andere plant om die vervolgens daarmee te ‘koloniseren’.

De eitjes van vrouwelijke bladluizen worden meestal in de lente gelegd. En laat dit nou precies het moment zijn dat jij met je kweek begint. Mannelijke bladluizen leggen hun eitjes vaak aan het eind van de zomer. Daar hoef je je dus minder zorgen over te maken.

Hoe te voorkomen?

Natuurlijk heb je geen zin in bladluis en wil je dit voorkomen. Voorkomen is immers beter dan genezen! Buiten is het erg moeilijk om bladluizen te voorkomen. Gelukkig hebben ze wel een hoop natuurlijk vijanden. Wat denk je van lieveheersbeestjes? Dit zijn de grootste vijanden van bladluis. Een lieveheersbeestjes kan tot wel 200 bladluizen in 24 uur eten. Dat zet nog eens zoden aan de dijk!

Binnen hoef je je gelukkig een stuk minder zorgen te maken om bladluis. Echter zijn er wel een aantal factoren die er voor kunnen zorgen dat het voor bladluis nog moeilijker wordt om zich te vestigen op jouw planten! Bladluizen houden bijvoorbeeld niet van een winderige omgeving. Zorg daarom altijd dat je een ventilator of lichte bries in je kweekruimte hebt. Je planten worden hier ook nog eens heel sterk van.

Ook een te koude omgeving is niet echt in trek bij bladluizen. Daarom is een temperatuur van tussen de 20-25 graden in je kweekruimte perfect. Hoger dan 25 graden wordt door de bladluis al aantrekkelijk gezien.

Hoe te bestrijden?

Toch niet gelukt om de bladluis te weren van je planten? Geen zorgen, bladluis is goed te bestrijden en de kans is groot dat jij aan het eind alsnog kunt genieten kan je toppen ondanks deze plaag.

  • Snoeien

Hoewel dit niet onze favoriete optie is aangezien snoeien niet echt bevorderlijk is voor autoflowers, is dit wel een hele effectieve. Snoei de meest geïnfecteerde delen van je plant en gooi deze vervolgens direct weg. Hierdoor kan je al snel grote hoeveelheden bladluis elimineren.

  • Zeepspiritus

Klink heel chemisch, valt best mee. Met dit middel verjaag je bladluis binnen no time! Behandel je platen met die goedje en wacht tussen de behandelbeurten 72 uur. Doe dit een paar keer en je zult zien dat de bladluis compleet verdwenen is. Pas wel op dat je dit niet op je toppen spuit!

  • Schoonmaken

Dit kan op verschillende manieren! De bekendste is met een water/azijn oplossing. Neem de bladeren van je plant af met deze oplossing en herhaal na een paar dagen nog een keer. Net zo lang tot de bladluis verdwenen is. Nog makkelijkere oplossing? Zet je planten onder de douche. Douche ze voorzichtig af met koud water en je zult zien dat de bladluis hier niet tegen kan. Schudt het overtollige water er natuurlijk wel af.