Bewateren van je wietplanten

Bewateren van je wietplanten

Goed, het ontkiemen is gelukt en je stopt het ontkiemde zaadje in je pot. En dan? In dit artikel focussen we ons op het bewateren. Lijkt lastig, is het niet. Het is vooral een kwestie van gevoel. Beginnende kwekers hebben nog al eens de neiging om hun plant ten overvloede water te geven uit angst dat de plant uitdroogt. Vaak is deze angst nergens op gebaseerd, want wietplanten hebben helemaal niet extreem veel water nodig. In dit artikel leggen we per fase uit hoe je het bewateren van je wietplanten goed aanpakt.

Zaailingen

Laten we bij de eerste fase beginnen. Je plantje is nog een zaailing. Dit is de naam voor ontkiemde zaden die net gezaaid zijn. Tot 1-3 weken blijft je plantje nog een zaailing. Wat je in ieder geval niet moet doen is met de gieter aan de slag gaan. Dit kan je zaailingen een enorme schok geven. Gebruik in plaats daarvan een plantenspuit en spuit de aarde om de plant heen nat. Niet op de plant dus! De zaailing kan hierdoor veel te nat worden. Een andere tip is om de aarde aan de rand nat te spuiten. Hierdoor moeten de wortels actief opzoek naar water. Dit zorgt ervoor dat je vaan begin af aan al een stevig wortelgestel ontwikkeld! Pas dus in deze fase extra op dat je je zaailing niet verzuipt.

In het begin ben je vanzelfsprekend nog zoekende naar de hoeveelheid en de regelmaat. Probeer dit zo snel mogelijk aan te voelen. Dit is zowel voor jezelf als voor de plant fijn!

Groeien

Het bewateren van je wietplanten in de groeifase. Na een week of 2 heeft je zaailing als het goed is al meerdere bladeren en kan je de gieter erbij pakken. Je zaailing is nu een echt plantje geworden. Je zult begrijpen dat, net zoals bij een mens, groeien veel energie kost. Je planten hebben vanaf nu dus meer water nodig.

Je vraagt je vast af: hoeveel water is genoeg water? Dat zullen we je vertellen. Zorg dat de grond te allen tijde vochtig is. Dus niet nat, maar vochtig. Dit kun je testen door middel van 2 methodes. Met je vingers of met een satéprikker. Steek de satéprikker een centimeter of 4 in de aarde en voel aan het puntje. Is het puntje droog? Geef de plant dan water. Bij de andere methode pak je met je vingers een klein beetje aarde. Valt de aarde meteen van je vingers af en blijft er niks aanzitten? Dan is je aarde te droog en is het tijd om te bewateren.

Bloeien

Nadat je plant zowel onder- als bovengronds een stevige basis heeft zal deze gaan bloeien. Blijf het proces wat we bij de groeifase hebben uitgelegd herhalen. Doordat je nu al een aantal weken bezig bent zul je je planten al goed kennen. Je kan hierdoor nu regelmaat inbouwen en vertrouwen op de hoeveelheden die je hiervoor aan je plant hebt gegeven.

Wacht absoluut niet te lang met bewateren van je wietplanten. Hierdoor kan de aarde enorm uitdrogen. Dat ken je vast wel van natuurdocumentaires. De grond wordt dan keihard en neemt deze water niet goed meer op. Hoewel dit natuurlijk een extreem geval is adviseren wij bij twijfel liever iets te weinig dan teveel water te geven! Wietplanten houden absoluut niet van natte voeten!

Onderbewatering is relatief snel te herkennen en te behandelen. Hangen de bladeren slap naar beneden? Geef dan meteen water en je zal binnen enkele uren al resultaat zien. Bij overbewatering is er echter een grote kans op wortelrot. Dit is extreem moeilijk te behandelen en is in veel gevallen dan ook einde verhaal voor je plant.

Wanneer geef ik water

Zorg dat je je plant om de 2 of 3 dagen water geeft, maar controleer de aarde voor de zekerheid elke dag. Hoe snel het water wordt opgenomen is afhankelijk van de potgroote. Een groter pot warmt minder snel op en houdt het vocht daarom langer vast. Bij een kleine plant is dat natuurlijk precies andersom. Ook heeft een kleinere pot natuurlijk minder massa om water lang vast te houden. Daarom raden we je aan om bij een kleinere pot de aarde vaker te checken!

Te veel water

Pas bij het bewateren van je wietplanten op! De eerste paar keren dat je je plant water geeft zul je vast denken: is dat niet te veel water? We geven je daarom een paar tips hoe je kunt herkennen of je planten te veel water hebben gehad.

  • Hangende bladeren

Deze manier van hangen is een andere manier dan als ze te weinig water hebben gehad. Je planten zullen helemaal verzadigd zijn met water en de bladeren krullen dan ook een beetje naar binnen. De plant wordt als het ware gedwongen om in te krimpen. De bladeren hebben meestal een donkergroene kleur.

  • Stopt met groeien

Hoewel dit symptoom moeilijker te herkennen is willen we het toch noemen. Je plant zal, hopelijk tijdelijk, stoppen met groeien. Het wortelstelsel is nu zo druk met al het water opnemen dat het geen zuurstof meer kan opnemen. Funest voor de plant.

Te weinig water

  • Hangende bladeren

We weten dat het verwarrend is, maar ook als je planten te weinig water geeft gaan de bladeren hangen. Dit zal wel op een andere manier zijn. Je bladeren gaan nu echt verwelken en zin er droog en futloos uit. De hoogste tijd om water te geven dus! Het verschil met teveel water is dat je bladeren nu gelig worden, als ze teveel water hebben gehad worden ze eerder donkergroen van kleur

  • Droog

Dit is best logisch natuurlijk. Dit gaat om zowel de bladeren als om de grond. Je bladeren zullen droog en zelfs knapperig aanvoelen. Zo droog dat je ze met 2 vingers kan breken en verkruimelen. Ook de grond zal natuurlijk droog aanvoelen. Ga nu niet in paniek een enorme plens water geven. Dat schiet niet op. Geef natuurlijk snel en meer water dan gemiddeld, dan zal je plant de grootste kans hebben om weer op krachten te komen.