Alles over zaailingen

Alles over zaailingen

Het ontkiemen is gelukt! Doordat je uitstekende kwaliteit zaden hebt gekocht en vervolgens de juiste techniek hebt toe gepast voor het ontkiemen zijn al je zaadjes uitgekomen. Hoe nu verder? In dit artikel vertellen we je alles over hoe je het beste voor je zaailingen zorgt!

Zoals je al weet, of al kan zien, zijn zaailingen nog ontzettend klein en fragiel. Ze hebben dus extra aandacht nodig in deze fase. Naarmate ze ouder worden en een echte plant worden zullen ze natuurlijk steeds sterker worden. Net als mensen!

Doordat je zaailingen nog zo ontzettend fragiel zijn kan een kleine fout al grote gevolgen hebben. Dit hoeft uiteraard niet meteen fataal te zijn, maar kan wel grote gevolgen hebben voor de verdere groei van je plant.

Medium

Je moet je net ontkiemde zaden natuurlijk ergens instoppen. Dat noemen we het medium. Ze gedijen slecht in een medium dat teveel water vasthoudt, zoals klei. Maar ook niet goed in een medium dat bijna geen water vasthoudt. Daarom adviseren wij, zeker aan de beginnende kweker, om voor aarde te kiezen. Zorg dat deze aarde niet te dicht is, hierdoor kan je zaailing een goed wortelstelsel ontwikkelen.

Een ander punt van aandacht is hoe ‘rijk’ je aarde is. Hiermee bedoelen we de hoeveelheid mest of voeding die in de aarde zit. Doordat je zaailing nog zo klein is kan dat al snel te veel zijn. Je zaailing zal dan veel te veel voedingsstoffen binnen krijgen en dan is het helaas einde verhaal.

Water

Natuurlijk is ook water een punt van aandacht. Je zaailing heeft veel vocht nodig! De zaailing fase duurt ongeveer 2 weken. Gedurende deze twee weken moet de aarde constant vochtig zijn. Om stress te voorkomen bij je zaailing adviseren wij om dit te doen met een plantenspuit. Hierdoor kan je goed doseren en krijgt je zaailing niet ineens een plens water over zich heen.

Omdat wortels opzoek gaan naar water is het raadzaam om juist aan de randen de aarde extra nat te houden. Hierdoor banen de wortels zich in een vroeg stadium al een weg naar de zijkant. Dit helpt ontzettend om je zaailing in een vroeg stadium een gezond en stevig wortelstelsel te ontwikkelen!

Pot

In welke plot plaats je je zaailing? Omdat we hier met Autoflowers te maken hebben is het raadzaam om je ontkiemde zaadje direct in de eindpot te plaatsen. Dit is dus de pot waar je ze vaanf begin tot eind in hebt staan. Als je gaat verpotten krijgen je planten hoe dan ook stress. Omdat Autoflowers een relatief kort groei- en bloeifase hebben heeft de stress een te groot effect op de verdere groei en bloei.

Licht

Naast vocht hebben je zaailingen natuurlijk ook licht nodig. Kweek je buiten? Geen enkel probleem, je kan ze buiten direct in de zon zetten. Binnen is het een iets grotere uitdaging. Net zoals bijna alle planten groeien ook wietplanten naar het licht toe. Als je licht te hoog boven je zaailing hangt kan het gebeuren dat je zaailingen gaan stretchen. Dit houdt in dat de stelen te lang worden en dun blijven. Je planten zullen dan fragiel blijven in plaats van dat ze steeds sterker worden! De afstand is natuurlijk afhankelijk van de lichtbron, maar denk bij zaailingen aan rond de 50-70 centimeter.

Ben je al wat verder? Lees dan hier alles over de vegetatieve fase!