Alles over ontkiemen!

Alles over ontkiemen!

Voordat je je zaadjes in de grond stopt zul je ze eerst moeten ontkiemen. Het zou zonde zijn als het hierbij al misloopt en je daardoor niet van je plant kunt genieten! We bespreken hieronder drie methoden om ervoor te zorgen dat je zaadjes goed ontkiemen.

Glas water

Dit is misschien wel de bekendste en meest gebruikte methode van allemaal en is net zo makkelijk als de naam doet vermoeden. Je stop de zaadjes in een glas met water dat op kamertemperatuur is. Vervolgens leg je het zaadje in het water. Belangrijk is om elke dag het water te verversen. Zie je een wit puntje? Dan zit je goed! Dit is namelijk het begin van de wortel. Haal het zaadje dan direct maar voorzichtig uit het water. Stop dit beginnende plantje meteen in de aarde, ongeveer een halve tot een centimeter onder de grond. Er is veel discussie of de het zaadje wel of niet met de wortel naar beneden in de aarde moet. De wortel zal altijd de weg naar beneden vinden en de plant altijd de weg naar boven! Dit maakt in principe niet uit, maar maak het je plantje niet onnodig moeilijk!

Hoewel dit een makkelijke methode is, is het wel zaak om er goed bij te blijven. Haal je je zaadjes te laat uit het water dan is er kans dat deze verdrinkt omdat er geen zuurstof bij komt.

Watten

Ook deze methode is wederom erg makkelijk. Neem een paar watjes en maak die goed nat, maar pas op dat ze niet te nat zijn. Leg die vervolgens op een bord of schoteltje en leg onder en boven de zaadjes een watje. Afhankelijk van hoeveel zaadjes gebruik je meer watten. Zorg dat je watjes tijdens het ontkiemingsproces goed nat blijven. Ook bij deze methode is enige discussie. In het licht of donker? Bij donker wordt de overlevingsdrang van de zaden aangewakkerd waarmee de zaden sneller willen ontkiemen in de hoop om licht tegen te komen. De ontkiemingstijd ligt tussen de 2-4 dagen en het verschil zal dus minimaal zijn.

Gebruik liever geen wc-papier in plaats van watten aangezien dit te snel oplost en daardoor moeilijk goed natgehouden kan worden. Mocht je geen watten in huis hebben is keukenpapier wel nog een optie aangezien dit een stuk steviger is dan wc-papier.

Aarde

Hierbij worden de zaadjes direct in de aarde ontkiemt. Bij deze methode stop je het zaadje meteen een halve tot een centimeter onder de grond. Zorg dat de grond voldoende vochtig blijft maar ook niet drijfnat. Dan verdrinkt het zaadje. Ideaal is hiervoor een plantenspuit. Het voordeel van deze methode is dat je de zaadjes niet meer hoeft te verplaatsen en dat deze ontkiemen op de plek waar zij ook gaan groeien. Dit voorkomt stress en geeft minder kans op beschadiging. De zaadjes zijn in het begin natuurlijk nog erg fragiel. Het nadeel is echter dat je pas ziet of een zaadje goed ontkiemt als zij boven de grond komt.

Eigenlijk net zoals in de natuur! Het verschil is natuurlijk dat er in de natuur duizenden zaadjes zijn en jij er thuis maar een paar hebt en daarom wil dat het ontkiemen in een keer goed gaat! Ga absoluut de aarde niet verwijderen om naar het zaadje te kijken.

Nog niet genoeg gehad van ontkiemen? Bekijk dan dit filmpje eens!