Alles over de hermafrodiet

Alles over de hermafrodiet

Misschien lees je dit artikel omdat je vermoed dat er een hermafrodiet tussen je planten staat. Misschien lees je dit artikel omdat je je voor je kweek wil verdiepen. Allebei goed! Staat er denk je een hermafrodiet tussen je planten, geen paniek. Dit hoeft echt niet direct einde oogst te betekenen. In dit artikel zullen we alles vertellen over de hermafrodiet. Van hoe ze ontstaan tot hoe je ze kan herkennen.

Wat is een hermafrodiet?

Het woord is misschien een beetje gek en dat is begrijpelijk. Hermafrodiet komt namelijk uit het Grieks. Het woord hermafrodiet is namelijk afgeleid van de Griekse godin Hermaphroditus. We zullen je de Griekse mythologie verder besparen, maar Hermaphroditus werd altijd afgebeeld met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsdelen. En dat is nou precies wat een hermafrodiete wietplant ook is!

Een vrouwelijke wietplant is te herkennen aan haar toppen. Dit is natuurlijk waar jij als kweker naar opzoek bent. Een mannelijke plant herken je aan zijn zakjes stuifmeel. Deze zakjes stuifmeel hebben nog het meest weg van kleine banaantjes. Als je deze banaantjes ziet in je plant in combinatie met toppen, dan weet je dat je met een hermafrodiet te maken hebt.

Het ontstaan

Er zijn grofweg 2 manieren hoe een hermafrodiet kan ontstaan. De een kan je voorkomen, bij de andere heb je helaas pech.

  • Genetica

Tja, in dit geval heb je helaas pech. Gefeminiseerde wietzaden komen natuurlijk tot stand door verschillende kruisingen. Als een van deze ouders ook een hermafrodiet was dan zit dit dus in het DNA van het zaadje. Je kan er dan niets aan doen om dit te voorkomen. Koop daarom ook altijd zaad van betrouwbare zaadbanken.

  • Stress

De tweede reden waarom een plant een plant hermafrodiet kan worden is door stress. Stress houdt eigenlijk in dat de plant zich bedreigd voelt in haar bestaan en wil overleven. Hoe gaat een plant overleven? Door zaadjes te willen produceren natuurlijk. Dit regelt in principe de voortplanting. Deze vorm van een hermafrodiet laat zich waarschijnlijk zien door dat er aan het eind van de bloeifase wat eerder zogenaamde banaantjes zichtbaar worden.

Hermafrodiet ontdekt, wat nu?

Nu je weet hoe een hermafrodiet er uit ziet kun je deze gemakkelijk ontdekken tussen je planten. Als je thuis volgens het gedoogbeleid kweekt en maar 5 planten hebt is het een kleine moeite om je planten nauwlettend in de gaten te houden om er vroeg bij te zijn. Voor grote commerciële kwekers is dat echter onbegonnen werk en kan een hermafrodiet de hele oogst om zeep helpen.

Lees je dit artikel dus omdat je een hermafrodiet tussen je planten hebt, dan hoef je niet meteen in paniek te raken. Het kan zijn dat je tegen het eind van de bloeiperiode wat banaantje ontdekt. Het beste is om deze dan te laten zitten. De kans dat ze nog open gaan om stuifmeel te verspreiden is erg klein. Je kan deze er dan vlak voor het oogsten er van af halen.

Zie je echter in een eerder stadium al banaantjes verschijnen, dan heb je helaas iets meer reden om je zorgen te maken. Het is belangrijk om de desbetreffende plant direct te isoleren van de andere planten. Zo verklein je de kans dat deze je andere planten gaat bestuiven waardoor alles voor niets is geweest. Heb je echte groene vingers en een beetje geluk? Dan is er nog kans dat je de banaantjes verwijderd krijgt zonder dat deze open gaan.

Wil je echt het zekere voor het onzeker nemen? Dan is het de beste keus om deze plant in zijn geheel te vernietigen. Een lastige keus, dat snappen we. Maar het is de keus tussen zeker weten een plant kwijt of misschien vijf planten kwijt.

We hopen dat je door dit artikel een stuk wijzer bent geworden op het gebied van hermafrodieten en hoe je er mee om moet gaan. Geen zin in een hermafrodiet tussen je planten? Koop dan kwaliteitszaad!