Zijn wietzaden legaal?

Zijn wietzaden legaal?

We snappen het, voordat je online wietzaden koopt wil je wel weten of dat legaal is. Zeker in Nederland is wiet en alle wetgeving eromheen nou eenmaal een gevoelig onderwerp. In dit artikel zullen we ons puur focussen op de vraag of het kopen van wietzaden legaal is. Dit artikel is enkel informatief bedoeld en is geen juridisch advies.

Waarom zijn wietzaden legaal?

Om kort antwoord te geven op je vraag: ja, het online kopen van wietzaden is volledig legaal. Wietzaden zijn het enige legale onderdeel in de keten. Je kan dus zonder problemen online wietzaden bestellen voor thuis. Hoe komt dat dan? Wietzaden zijn eigenlijk net niks. Het is geen wiet en bevat dus geen narcotische bestanddelen. Daarom kunnen ze niet worden geclassificeerd als ‘drugs’ en staan ook niet op de opiumlijst.

Wietzaden zijn ook geen medicijnen. Die mag je natuurlijk ook niet vrij verkopen zonder enige vorm van vergunning. Wietzaden blijven dus ook buiten die regelgeving.

Stekken

Het is bekend dat Nederlanders een voorkeur hebben voor stekjes in plaats van zaden. Stekjes zijn echter per definitie illegaal. Hier zijn de zaden namelijk al ontkiemd en zijn ze dus te kwalificeren als wietplant. Omdat deze dus niet bij het tuincentrum te koop zijn moet je je daarom wenden tot het illegale circuit. Laten we eerlijk zijn, dat wil niemand. Ook weet je met stekjes, in tegenstelling tot zaden, niet wat je koopt. Zowel qua kwaliteit als qua soort moet je de verkoper maar op zijn woord geloven. Met de zaden van Autoflowerbank weet je zeker dat je met de hoogste kwaliteit te maken hebt!

Na het zaadje

Ontkiem je de wietzaden? Dan kom je weer bij een ander stuk wetgeving uit. Een stuk wetgeving dat in elk land anders is. Hoe je dat doet en in welke hoeveelheden heeft daarop veel invloed. De regelgeving is complex en we zien niet zelden dat er met 2 maten wordt gemeten. Doe dus goed onderzoek voordat je begint met het ontkiemen van je wietzaden.

Nederland

Laten we er geen misverstand over laten bestaan, het ontkiemen van je zaadjes en ze dus kweken is bij wet verboden. Echter wordt het in Nederland vaak gedoogd om een paar planten voor eigen gebruik te kweken. Dit ‘gedoogbeleid’ zien we terug bij coffeeshops en is nog steeds een heikel onderwerp in zowel de politiek als de Nederlandse cannabiswereld.

België

Wietzaden kopen is ook in België volledig legaal! Waar in Nederland 5 planten gedoogd worden zijn onze zuiderburen iets minder ruimdenkend en gedogen slechts 1 plant. Jammer natuurlijk, maar in dit artikel lees je alles over hoe je je zaden het beste kan bewaren.

Duitsland

Gezien het verbod zal het kopen van zaden in Duitsland een lastig verhaal worden, maar dat is gelukkig niet het einde! Aangezien Duitsland een EU land is, is vrij verkeer van goederen van kracht. Hierdoor kan je je zaden in een ander EU land kopen en deze naar Duitsland laten verzenden.

Luxemburg

Goed nieuws! Sinds kort is het kweken in Luxemburg gelegaliseerd! Dit houdt in dat je thuis tot wel 4 planten mag kweken. Omdat Luxemburg, in tegenstelling tot Nederland, geen rare gedoogconstructies in het leven wilde roepen is ook de verkoop van wietzaden gelegaliseerd! Helaas wordt het nogmaals duidelijk dat Nederland links en rechts wordt ingehaald op cannabisgebied.