Waar komt de term Ganja vandaan?

Waar komt de term Ganja vandaan?

Een van de vele synoniemen die gebruikt wordt voor wiet. Als je ook maar een beetje bekend bent met het roken van wiet dan ben je de term Ganja vast en zeker wel eens tegengekomen. Of het nu is toen je zaadjes bestelde voor de eigen kweek of omdat je een coffeeshop binnenliep. Maar waar komt deze naam voor wiet nou echt vandaan? In dit artikel gaan we dieper in op de wereld van Ganja.

India of Jamaica: waar komt het vandaan?

Vele van jullie zullen denken dat de term Ganja zijn oorsprong vindt in Jamaica. Misschien wordt dat vermoeden niet zelden gevoed door het geniale nummer van Eek-A-Mouse. Maar helaas, we moeten degenen die dat dachten teleurstellen.

De term Ganja komt namelijk echt uit India. En om dat te verklaren moeten we echt een stuk terug in de tijd. Na vele omzwervingen kwam wiet uiteindelijk ook terecht in India. En dan hebben we het niet over 100 jaar geleden. Cannabis werd al op verschillende manier gebruikt in India rond het jaar 2000 v.Chr.

In oude teksten uit die tijd die zijn gevonden wordt aangenomen dat verschillende woorden naar wiet verwijzen. Dit is echter niet met zekerheid te zeggen aangezien het Sanskriet een van de oudste en meest complexe talen ter wereld is. Voor de meest simpele woorden bestaan een ongelofelijke hoeveelheid synoniemen.

In het Sanskriet werd het woord gañjā geschreven. Dit verwijst naar een mengsel van wiet. Zo heb je dus al een idee hoe we langzaam maar aan het woord Ganja zijn gekomen.

Ganja in Jamaica

Maar zoals we in het eerste deel van dit artikel al vertelden; vele van jullie zullen denken dat Ganja uit Jamaica komt. En daar is ook zeker een deel van waar.

In de negentiende eeuw halen de Britse overheersers een groot aantal slaven uit India en verschepen deze naar Jamaica. In de tweede helft van de negentiende eeuw zijn er rond de 40.000 slaven die kant op vervoerd. Zoals velen van jullie weten was de reis gevaarlijk en in vele gevallen dodelijk.

Het vermoeden is ook dat de Indiërs een deel van de cultuur meenamen naar Jamaica. Hier waren al veel slaven die via de Atlantische slavenhandel op Jamaica terecht waren gekomen. Zodoende ontstond er een melting pot waar verschillende culturen bij elkaar kwamen.

Wat ook niet onderschat moet worden is de invloed van het geloof. Eerst gebracht door de christelijke missionarissen. Daarna geëvolueerd naar het Rastafari waarvan de aanhangers keizer Haile Selassie I als god op aarde zien. Bob Marley schreef het nummer Iron Lion Zion over hem.

Het huidige gebruik van Ganja

Dan komen we toch echt bij de hiervoor al genoemde Bob Marley. Hij en andere reggae artiesten maakten Ganja en Rastafari bekend bij het grote publiek. Je kan je voorstellen dat de term Ganja daardoor binnen no-time over de hele werd bekend was en veelvuldig gebruikt werd, zonder dat echt bekend was wat de precieze oorsprong is. Dee oorsprong van de term Ganja is dus in zekere zin duister, maar niet onbelangrijk.