Verschil tussen Hennep en Marihuana

Verschil tussen Hennep en Marihuana

Door nieuwe ontwikkelingen in de cannabisindustrie word je de laatste jaren overspoeld met allerlei verschillende termen. CBD, edibles, Sativa en ga zo maar door. Allemaal leuk en aardig maar het begint natuurlijk allemaal bij twee veelgebruikte en door elkaar gehaalde termen. We hebben het hier natuurlijk over de termen Hennep en Marihuana. In dit artikel leggen we jou het verschil tussen Hennep en Marihuana uit.

Cannabis Sativa

Cannabis is eigenlijk een verzamelnaam voor planten die onder dezelfde soort vallen. Namelijk de Cannabis Sativa. Dit gaat dus zowel over Marihuana als Hennep. Cannabis is dus eigenlijk een verzamelnaam en uitstekend om als woord te gebruiken als je niet precies weet of je nu met hennep of Marihuana te maken hebt.

Hennep

Maar wat is Hennep dan precies? Hennep is een van de planten die onder de Cannabis Sativa valt. Deze plant wordt door verschillende volkeren al meer dan 10.000 jaar gebruikt voor allerlei doeleinden. En na een tijd lang minder te zijn gebruikt is deze plant weer helemaal terug in de industrie. Veel mensen beginnen in te zien dat Hennep een duurzame oplossing is.

Het kenmerk van Hennep is dat hier weinig tot geen THC in zit. Dat schommelt meestal rond de 0,3%. Deze plant is dus ook absoluut niet geschikt om te roken. De plant wordt voor allerlei industriële doeleinden gebruikt. Denk aan touw, vezels, papier en textiel.

Marihuana

De meeste van jullie zullen waarschijnlijk wel bekend zijn met deze term. Ben je dat nog niet? Lees dan snel verder! De term Marihuana is eigenlijk al verwarrend, maar we gebruiken deze omdat ze steeds vaker wordt gebruikt in plaats van cannabis.

Ook Marihuana valt dus onder de Cannabis Sativa, maar het verschil kan je waarschijnlijk al wel bedenken. In tegenstelling tot Hennep wordt Marihuana niet gebruikt voor industriële doeleinden maar voornamelijk voor recreatieve doeleinden. Bedoel je dus deze vorm van cannabis? Dan kan je het beste recreatieve cannabis zeggen.

Voornaamste verschil Hennep en Marihuana

Marihuana onderscheidt zich op meerder manieren van Hennep. De meest voorname manier is door het verschil in THC in beide planten. THC is een van de psychoactieve stoffen in cannabis. Kort gezegd, een van de stoffen waar je high of stoned van wordt.

Legaliteit Hennep en Marihuana

  • Amerika

Zoals hierboven al beschreven bevat Hennep tot zo’n 0,3% THC. Hoewel rookbaar, lang niet genoeg om stoned van te worden. Deze grens is bepaald in de Farm Bill van 2018. Hierdoor werd het kweken van Hennep voor industriële doeleinden toegestaan. Zoals de meesten van jullie wel weten is inmiddels ook de hele keten van recreatieve cannabis in veel staten inmiddels gelegaliseerd.

  • Europa

In Europa is de regelgeving iets strenger en hanteert men een grens van 0,2% THC voor industriële Hennep. Dit is besloten in EU-verordening 1307/2013. Maar ook in Europa begint men gelukkig het licht te zien en zijn er steeds meer landen waar er over na wordt gedacht om ook recreatieve cannabis te legaliseren.