Autoflower of Fotoperiode

Autoflower of Fotoperiode

Het kan zijn dat je twijfelt welke zaden je moet kopen. Ga ik voor autoflower of voor fotoperiode zaden? Met welk soort zaden haal ik het beste resultaat en met welk soort zaden heb ik het meeste kweekgemak. Maar belangrijker nog; welk soort zaden past het best bij mij? In dit artikel gaan we in op de verschillen tussen autoflower en fotoperiode zaden. Wat zijn de voor- en nadelen en welk soort zaad past het beste bij jou.

Voordelen autoflower

 • Geen verandering in lichtschema

Het belangrijkste verschil tussen autoflowers en fotoperiodieke planten is dat autoflowers automatisch van de groei- naar de bloeifase overgaan. Er is daarvoor geen verandering in lichtschema voor nodig. Bij fotoperiode planten moet er duisternis zijn om de bloei in gang te zetten. Dit scheelt dus een hoop rekenen en nauwkeurigheid.

 • Resistent tegen ziektes

Dit hebben autoflowers te danken aan hun ruderalis genen. De ruderalis is gewend om zich onder elke omstandigheid te moeten voortplanten dus hebben zij sterke resistentie tegen allerlei ziektes. Dit is een enorm voordeel van de autoflower. Doordat deze een korte groei- en bloeifase heeft, heeft zij ook minder tijd om te herstellen van ziektes. Ideaal dus die ruderlais genen!

 • Snelle doorlooptijd

 Autoflowers hebben soms maar 8 weken nodig van zaadje tot oogst. Dit geeft dus enorme potentie om in de zomermaanden meerdere oogsten te hebben als je buiten kweekt. Als het weer een beetje meezit is het mogelijk om tot wel 3 oogsten per seizoen te hebben.

 • Kweekgemak

Dit alles uit zich in een enorm kweekgemak. Enorm geschikt voor beginners, maar ook meer en meer oude rotten in het kweken zijn overtuigd van autoflowers. Een autoflower biedt ontzettend veel gemak en is vergevingsgezind.

Nadelen autoflower

 • Kleinere oogst

We moeten eerlijk zijn, het is niet allemaal rozengeur en maneschijn met autoflowers. Door meerdere factoren in de autoflower, zoals hun ruderalis genen en snellere doorlooptijd, zal de oogst kleiner zijn dan bij fotoperiode planten. Maar wees gerust, de autoflowers van tegenwoordig zijn een stuk verbeterd en kunnen ook al aanzienlijke oogsten halen.

 • Minder krachtig

Ook aan potentie laten autoflowers soms te wensen over. Hoewel krachtig genoeg om je in hogere sferen te brengen, zullen autoflowers het niet halen bij sommige kanonnen onder de fotoperiode zaden.

Voordelen fotoperiode

 • Enorme oogst potentie

Wil je echt een mega oogst halen? Dan moet je voor fotoperiode zaden gaan. Hoewel de meest kwekers in grammen per watt rekenen, zijn er zeker verhalen van kwekers die meer dan een kilo droge wiet per vierkante meter hebben gehaald. Dit is bij een autoflower onmogelijk!

 • Hogere potentie

Ook qua sterkte zullen de meeste fotoperiode planten een stuk sterker zijn dan autoflowers. Hoewel autoflowers tegenwoordig in de buurt komen, kan je met fotoperiode zaden nog een stuk verder gaan en echt uitschieters behalen op het gebied van THC percentage.

 • Meer variatie

Cannabis zaden zijn er al duizenden jaren en worden ook al een hele tijd actief verhandeld. Autoflowers zijn echter pas ontstaan in het jaar 2000 en het is daarom ook logisch dat er nog een stuk minder autoflowers zijn.

Nadelen fotoperiode

 • Vatbaar voor ziekten

Door de ruderalis genen zijn autoflowers een stuk beter bestand tegen ziekten. Fotoperiode zaden hebben echter geen ruderalis genen en zijn dan ook een stuk meer vatbaar voor verschillende ziekten. Ze hebben dan echter wel meer tijd om te herstellen.

 • Lastiger te kweken

Ja, het is zeker waar. Fotoperiode zaden hebben een stuk meer aandacht nodig. Je moet ontzettend goed weten wat je doet en het vereist een hoop kennis vooraf. Weet dus waar je aan begint als je fotoperiode zaden gaat kweken.

 • Meer tijd nodig

Als het heel goed weer is zou je buiten misschien twee oogsten kunnen halen.  Bij iets minder weer is een fotoperiode plant alleen in de beste maanden van het jaar te kweken en moet je genoegen nemen met een oogst. Binnen kan je natuurlijk het hele jaar door kweken.

Conclusie, Autoflower of Fotoperiode?

Zoals je hebt kunnen lezen hebben allebei de soorten hun voor- en nadelen. Echter weegt het kweekgemak volgens ons enorm op tegen de nadelen van autoflowers. Autoflowerbank staat niet voor niets voor gemak. Dus zie je het zitten dat je thuis autoflowers gaat kweken? Koop je zaadjes dan hier!