Stekken of zaden

Stekken of zaden

Als je wil beginnen met kweken zul je er al snel achter komen dat er twee manieren zijn om een plant te laten groeien. Dit kan namelijk vanuit stekken of zaden. In dit artikel gaan we in op de verschillen tussen stekken en zaden. De voor- en nadelen van allebei. Welke is beter voor de thuiskweker? In dit artikel leggen we het allemaal uit.

Nederland stekkenland

Een kleine sprong terug in de tijd. Voordat zaden gefeminiseerd werden stopte je op goed geluk zaden in de grond in de hoop dat hier vrouwelijke planten uitkwamen. Dat is natuurlijk waar je als kweker naar op zoek bent. Omdat mannelijke planten funest kunnen zijn voor de oogst, werd er naar een oplossing gezocht.

Deze oplossing werd gevonden in stekken. Stekken zijn in principe niks meer dan een afgesneden takje van de moederplant wat je in de grond stopt. Door deze voorgeschiedenis heeft Nederland de reputatie om een land te zijn waar stekken, hoewel illegaal, veel gebruikt worden.

De voordelen van kweken met zaden

Het gebruikt van zaden heeft een hoop voordelen die we hieronder een voor een zullen bespreken. Door veel kwekers wordt het kweken vanuit zaden gezien als de ‘echte’ manier om te kweken. Of je het daar nu wel of niet mee eens bent, een succesvolle kweek vanuit zaden zal je een hoop voldoening geven.

 • Goed verkrijgbaar

In tegenstelling tot vroeger zijn zaden nu goed verkrijgbaar. Denk maar aan alle soorten. Van gefeminiseerd tot regulier en autoflowers. Dit alles zorgt er voor dat jij helemaal kan bepalen hoe en wat jij wil kweken.

 • Autoflowers

De komst van autoflowers kunnen we echt een revolutie noemen. Autoflowers hebben het kweekgemak een nieuwe dimensie gegeven. Ideaal voor de thuiskweker. Autoflowerbank heeft als doel zo veel mogelijk mensen het gemak van het thuis kweken van autoflowers te laten ervaren.

 • Legaal

Wietzaden zijn het enige deel in de keten dat volledig legaal is. Goed voor de nachtrust! Woon je ergens waar stekken niet makkelijk verkrijgbaar zijn? Grote kans dat je wel compleet legaal zaden kan kopen.

 • Eigen soorten

Al een paar succesvolle oogsten achter de rug en zin om nog wat verder te gaan? Probeer dan je eigen zaden te kweken! Alles wat je nodig hebt zijn een vrouwelijke plant en een mannelijke plant. Lukt het? Dan heb je aan het eind van je kweek misschien wel duizenden zaadjes! Genoeg voor zowel jou als je vrienden om de komende jaren te kunnen kweken.

Nadelen van kweken met zaden

Hoewel wij als zaadbank natuurlijk een groot voorstander van zaden zijn moeten we natuurlijk ook eerlijk zijn; kweken met zaden heeft zo haar nadelen. Hier onder zetten we ze op een rijtje.

 • Ontkiemen

Voordat je echt kan beginnen met weken moeten je je zaden eerst ontkiemen. Ondanks dat betrouwbare zaadbanken kunnen garanderen dat het overgrote deel van hun zaden uitkomt zullen er altijd een paar tussen zitten die niet willen ontkiemen. Zonde, maar het is niet anders.

 • Mannelijk

Ondanks dat alle zaden die wij verkopen gefeminiseerd zijn, bestaat er helaas een hele kleine kans dat je een mannelijke plant tussen je vrouwelijke planten hebt zitten. Dit is iets wat je natuurlijk absoluut niet wil als je kweekt om toppen te oogsten.

 • Tragere start

Nadat je zaden ontkiemt zijn gaan je planten door verschillende fasen tot ze uiteindelijk klaar zijn voor de oogst. Als je kweekt met stekken begin je dus eigenlijk met een klein plantje. Dit scheelt weer tijd.

De voordelen van kweken met stekken

 • Altijd vrouwelijk

Zoals hierboven uitgelegd komen stekken van een moederplant. Dit houdt niet alleen in dat ze alle eigenschappen van de moederplant meekrijgen, maar ook dat ze dus altijd vrouwelijk zijn. Ondanks dat zaden tegenwoordig gefeminiseerd zijn kunne er toch nog een paar mannelijke of hermafrodieten tussen zitten.

 • Al ontkiemd

Als je kweekt met stekken hoef je je niet druk te maken of je zaden wel ontkiemen. Je begint je kweek namelijk met een klein plantje. Je kan het ontkiemen dus overslaan en direct beginenn.

 • Zelfde als de moederplant

Komen je stekken van een goede moederplant? Gefeliciteerd! Alle eigenschappen van de moederplant gaan ook over naar de stekken. Denk dus aan opbrengst, smaak en lengte. Koester dus een goede moederplant.

Nadelen van kweken met stekken

 • Illegaal

Tja, hier moeten we heel eerlijk over zijn. Het stekken van planten is verboden. Door te stekken ben je namelijk bezig met kweken op een professionele manier. Voordat je ook maar iets met je stekken hebt gedaan ben je dus al illegaal bezig.

 • Hoe kom je er aan?

Omdat stekjes illegaal zijn begeef je je bij het kopen van stekjes daarom ook direct in het illegale circuit. Iets wat wij niemand toewensen. Ken je iemand met planten thuis? Dat is misschien wel je beste kans om aan stekjes te komen

Stekken of zaden: de einduitslag

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zitten er aan allebei de manieren voor- en nadelen. Je weet nu wat je van beiden kan verwachten. Dus waarom niet allebei proberen? Doe ervaring op en word daardoor een beter kweker.

Opzoek naar de aller makkelijkste manier om te kweken? Dan moet je natuurlijk voor autoflower zaden kiezen. Vind ons volledige aanbod in onze shop.