Autoflowers klonen, wel of niet?

Autoflowers klonen, wel of niet?

Een veel voorkomend onderwerp in de wereld van kwekers is het klonen van wietplanten. Een ontzettend interessant fenomeen wat je als kweker eindeloze mogelijkheden biedt. De meeste klonen worden gemaakt van planten die voortkomen uit fotoperiode zaden. Maar kan je ook autoflowers klonen?

Wat is klonen?

Klonen is eigenlijk heel eenvoudig en gaat als volgt. Als je al een cannabisplan hebt staan, of misschien heeft een vriend er een staan, dan snijd je daar een klein takje van af en plaats je in het groeimedium waar je het liefst mee kweekt. Dan ben je in principe al aan het klonen.

Het bijzondere hieraan is, en vandaar ook de naam, de plant die uit de kloon zal groeien is exact gelijk aan de plant waarvan je de kloon vandaan hebt. Doe dit dus altijd bij de plant die de beste prestaties levert en die de minste problemen heeft.

Hoewel niet noodzakelijk zullen veel kwekers toch wortelgel gebruiken. Dit is gel die de wortelgroei stimuleert en je kleine kloon beschermd tegen plagen. Je zult zien dat na een paar weken je mini kloon al een zelfstandige plant met wortels begint te worden.

Waarom kun je autoflowers niet klonen?

In de kwekerswereld gaat een hardnekkige theorie rond dat het vrijwel onmogelijk is om autoflowers te klonen. Dit heeft een aantal redenen. Maar eerst moeten we daarvoor kort iets over de groei- en bloeifase van de autoflower uitleggen. Een autoflower gaat automatisch van de groeifase naar de bloeifase. Dit alles vind plaats in een tijdsbestek van zo’n acht tot tien weken. Een autoflower heeft in beide fasen maar kort de tijd dus.

Als je een plant kloont, is de kloon op dat moment net zo oud als de plant waar de kloon vandaan komt. Als je dus een kloon neemt van een volwassen autoflower, die bijvoorbeeld al in de bloeifase zit, kan je deze plant niet meer naar de bloeifase terug brengen.

Hierdoor zul je een plant hebben die begint in de bloeifase. Je kloon zal weinig tijd krijgen om te groeien en vrijwel direct gaan bloeien. Als je dit allemaal niet erg vindt is het geen probleem om te klonen. Ons lijkt het echter een beetje zonde van als je materialen en tijd.

Maar we willen je ook weer niet teveel ontmoedigen! Er zijn natuurlijk zoveel dingen die mensen eeuwen lang niet zijn gelukt en daarna door een geniale, of juist hele simpele vondst, wel zijn gelukt! Eigenlijk kunnen we het experimenteren met kweken alleen maar toejuichen, hier leer je namelijk ontzettend veel van.